detector.media
29.12.2021 19:18
Учасник нападу в «Укрексімбанку» зустрівся з журналістами. «Схеми» до дискусії не запрошували
Учасник нападу в «Укрексімбанку» зустрівся з журналістами. «Схеми» до дискусії не запрошували
Тельбізов заявив, що планує створити «стипендіальну програму для журналістів-розслідувачів».

У середу, 29 грудня, фігурант справи про напад на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов зустрівся з журналістами та представниками громадськості в межах заходу «Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року».

Представників «Схем» до дискусії не запрошували. В анонсі заходу повідомлялось, що він відбувся за сприяння НСЖУ. Пізніше анонс був видалений, однак в «Детектора медіа» залишився скріншот.

Окрім Тельбізова у ньому взяли участь член ради НБУ Василь Горбаль, політолог Андрій Гливка (в анонсі був представлений як радник Мінфіну), ексрадник МОЗ Дмитро Раімов, телеведучий Сергій Дойко, журналістка Анастасія Товт, телеведуча телеканалу «Наш» Анна Можаровська.

Модератором виступив журналіст, ексголовний редактор «Радіо НВ», телеведучий Валерій Калниш.

Під час зустрічі Тельбізов заявив, що ситуація з журналістами «ганебна» і неприпустима, і він шкодує, що це сталося.

«Я вперше познайомився із журналістами в роботі. Журналістика одна з найважливіших професій. Я докладу всіх зусиль для недопущення подібних ситуацій надалі»,цитує Тельбізова «КП в Украине».

Тельбізов додав, що планує створити «стипендіальну програму для журналістів-початківців та журналістів розслідувачів».

Андрій Гливка зазначив, що з інциденту необхідно зробити висновки, врахувавши міжнародний досвід для недопущення подібних скандалів.

Пізніше у коментарі «Детектору медіа» Гливка повідомив, що був на заході як приватна особа і не представляв Мінфін, про що заявив одразу на початку дискусії.  За його словами, організатором заходу виступив медіаексперт Дмитро Раімов.

Керівниця та ведуча програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталка Седлецька у коментарі «Детектору медіа» заявила, що журналістів проєкту не запросили на цей захід.

Нагадаємо, програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $60 000 000».

Під час запису інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю із Мецгером, однак після запитання про кредит структурам, пов'язаним із «ДНР», він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал.

Силу проти журналістів застосував, зокрема, директор департаменту банківської безпеки Ігорь Тельбізов. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, однак розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.  

11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Також підозри були повідомлені Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Спочатку підозрюваних відсторонили від роботи, проте 9 листопада поновили на своїх посадах.

12 листопада в мережі поширили відео, на якому співробітники банку оплесками зустрічають поновленого на посаді Тельбізова. Відео спричинило хвилю обурення серед журналістів та користувачів соцмереж, засудив поведінку співробітників банку і міністр фінансів Сергій Марченко. 12 листопада наглядова рада банку звільнила Тельбізова та Осіпова. 

Фото: «КП в Украине»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY