detector.media
Ярина Ключковська
28.12.2021 11:33
Знаєте, чому Don't Look Up так усім заходить?
Знаєте, чому Don't Look Up так усім заходить?
Моя версія – тому що це не кіно в чистому вигляді.

Моя версія – тому що це не кіно в чистому вигляді. Це – пропаганда у своїй найкращій версії. Це – повернення Голлівуду до 40-х років, до Другої світової, коли найкращі режисери, актори та інші кіношники знімали від душі, розуміючи, що їхня робота така ж вагома для успіху, як і виробництво снарядів.

Це – «Why We Fight» Френка Капри для XXI сторіччя. Б‘юсь об заклад, жодна з зірок, задіяних у фільмі, – ні оскароносні легенди, ні поп-зірки – не взяли за зйомку свій звичний гонорар у 10 чи 15 мільйонів. (UPD: була неправа. ДіКапріо взяв 30 мільйонів, Лоуренс – 25.

Заявлений загальний бюджет фільму – 75 мільйонів). Абсолютно переконана, що Меріл Стріп отримала стільки ж задоволення від сатиричної інтерпретації Трампа, як і від свого виступу на Golden Globes, коли розмазала тодішнього президента за неповагу до журналіста з інвалідністю.

Впевнена на 100%, що Леонардо ДіКапріо так само від щирого серця грав роль науковця, як і роз‘яснює зміни клімату на своїх соціальних сторінках. Не знаю, як Кейт Бланчет ставиться до Міки Бжезінскі, дуже схожої на персонажа Брі своїм неординарним інтелектом і вмінням заховати його за легкою балаканиною в ефірі ранкового шоу.

Але, думаю, як часта гостя телепрограм, Бланчет не раз була фрустрована поверхневим ставленням медіа до серйозних проблем. Вже не кажу, що Бланчет сама належить до активісток екоруху. І, говорячи про медійну репрезентацію зірок поп-культури, Аріана Гранде чудово зіграла саму себе, домішавши трохи Тейлор Свіфт з її публічними романами і розривами.

А Дженніфер Лоуренс точно принесла на знімальний майданчик трохи фрустрації власним медійним образом сексуальної блондинки. Вона гучно закликала американців залишатися вдома, коли почалася пандемія ковіду, і підтримувала організацію, яка лобіювала голосування з дому. Цей фільм – колективний маніфест проти популізму та маніпуляцій, проти підміни реалій ефективною медійною картинкою. І ця щирість вистрілює через екран і чіпляє. Але маніфест не грубий, а добре зроблений.

Голівуд таки вміє намацати межу між щирістю та ефективністю подачі. І, повірте, всі ці зірки в реальному житті пройшли не один медіатренінг. І, так, бути занудним науковцем чи катати істерики в ефірі - не працює. Добре це чи погано – не має значення. Бо комунікація потребує осмислення і запаковування. І тому Голівуд не просто випустив відозву і розклеїв її на парканах. А зашив свої месиджі у дійсно хороший фільм.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY