detector.media
Детектор медіа
28.12.2021 12:00
Heineken, Google, Mercedes та інші: хто й коли знімав рекламу для і про старших людей
Heineken, Google, Mercedes та інші: хто й коли знімав рекламу для і про старших людей
Добірка яскравих рекламних роликів, які заперечують стереотипи, пов’язані з віком.

Так складається, що реклама товарів для людей старшого віку дуже часто виглядає сіро й банально. Так само сіро й банальне, як і товари та послуги, призначені спеціально для «тих, кому за 55», — ліки, страхування, будинки для догляду за літніми людьми. Маркетологи ігнорують той факт, що старші люди купують безліч інших продуктів, і майже не знімають їх у рекламі товарів для широких вікових категорій. Але тривалість життя в багатьох країнах зростає і створює запит на боротьбу з ейджизмом. Завдяки цьому і з’являються яскраві рекламні роботи, які заперечують усталені стереотипи. «Детектор медіа» в рамках партнерського проєкту з «Медіа Групою Україна» зібрав приклади такої реклами.

Розпочнімо нашу підбірку з рекламних роликів Super Bowl — мегапопулярного в США щорічного фіналу Національної футбольної ліги. Реклама, яку під час трансляції матчу розміщують комерційні бренди, давно стала окремими культурним феноменом поряд із самою грою, оскільки чимало глядачів вмикають матч лише для того, щоб побачити рекламу. 

E*Trade, 2018

Під пісню «Мені 85, і я хочу повернутися додому» фінансова компанія з гумором показує людей похилого віку, змушених працювати на різних роботах, тому що не заощадили достатньо грошей для виходу на пенсію. В тому числі — не врахували 20–30 бонусних років довголіття, які сьогодні має людство в порівнянні з минулими поколіннями.


Google, 2020

А ця реклама, навпаки, дуже зворушлива, бо її герой за допомогою сервісів Google зберігає спогади про свою покійну дружину Лоретту.

Sabra, 2020

Ролик виробника хумусу обігрує різницю поколінь Z і бебі-бумерів, коли перші кепкують із других. Покоління Z у рекламі представляє 15-річна зірка тіктока Чарлі Д’Амеліо, на боці бумерів «грає» легенда Національної футбольної ліги Бумер Есіасон. Каламбур із його іменем доповнюється зневажливою фразою тіктокерки «Ок, бумер» — мовного кліше, інтернет-мему та форми дискримінації за віком, яка набрала популярності серед молоді в 2019 році і використовувалась для зневажань і глузувань над способом мислення, який стереотипно відносять до покоління бебі-бумерів.

Heineken, 2021

Від Super Bowl переходимо до реклами на злобу дня. Heineken зумів в одному ролику поєднати рекламу пива й заклик до старших людей вакцинуватися від COVID-19.

Nike, 2016

У центрі кампанії Nike «Unlimited» — 86-річна учасниця Ironman, сестра Мадонна Бадер на прізвисько Залізна Черниця.

Mercedes, 2017

І знову зворушлива історія — цього разу від автомобільного гіганта. Вона про стосунки батька з сином, коли підстаркуватий бумер розуміє: бути хорошим батьком — це нарешті кинути роботу і знайти час на визнання художніх здібностей дорослого сина.

KFC, 2011

Ще не втомилися від зворушливості? Тоді подивіться цю рекламу KFC: хоча продукт не призначений виключно для старших споживачів, автори ролику вирішили апелювати до широкої аудиторії саме через них.

Vodafone, 2018

А це не просто реклама мобільного зв’язку за участю споживачів старшого віку. Це промо експериментальної HR-програми чеського офісу Vodafone. У рамках програми компанія цілеспрямовано наймала як продавців своїх послуг людей старше 65 років з мінімумом технічних знань, щоб вони могли спілкуватися однією мовою зі своїми однолітками-клієнтами.

SunLife, 2017

Страхова компанія показує життя після п’ятдесяти повним пригод та енергії.

Aldi, 2011

І наостанок — реклама від мережі супермаркетів-дискаунтерів Aldi, яку дослідницька компанія Nielsen назвала «найпопулярнішою» рекламою серед британців у 2011 році. У ролику старша жінка пояснює, який чай купує для свого чоловіка, і закінчує фразою: «Я не люблю чай. Я люблю джин».

Публікацію створено за підтримки «Медіа Групи Україна».

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY