detector.media
Дмитро Золотухін
«Детектор медіа»
27.12.2021 17:25
Провокація Рамзана Кадирова як продовження пресконференції Путіна
Провокація Рамзана Кадирова як продовження пресконференції Путіна
На восьмому році війни в Україні таки двоходівки читаються дуже просто і виглядають наївно.

Лідер Чечні Рамзан Кадиров на своїй пресконференції у Грозному заявив про готовність «приєднати Чеченську Республіку до України». Через екзотичну мову президента Чечні, формулювання, хто і до кого може приєднатися, звучить не чітко. Тому не дуже ясно, що саме потрібно аналізувати. Заява є досить логічною в контексті абсурдного тону пресконференції Володимира Путіна, який переконаний, що Україну створив не Бог, а Ленін.

І хоча на слова Путіна про походження українців хотілося б відповісти цитатою Леся Подерв’янського про «Альонушку», на слова Кадирова реагувати не слід. І не через непідтверджені чутки, що Володимир Зеленський вже буцімто одного разу вибачився перед Рамзаном Кадировим.

На відео з пресконференції Кадирова чути, що спершу президент Чечні запропонував приєднати свою країну до території України. Така заява прямо порушує статтю 59 Конституції Чеченської Республіки, гарантом виконання якої Кадиров має бути.

У згаданій статті йдеться, що «статус і межі Чеченської Республіки не можуть бути змінені без волевиявлення народу Чеченської Республіки, вираженого шляхом проведення референдуму по всій території Чеченської Республіки». Це означає, що такі заяви можна робити публічно тільки після референдуму, якого не було. Хоча, судячи з цифр підтримки Кадирова на останніх виборах (99,7%), з демократичним волевиявленням в цій країні є проблеми.

Той факт, що Кремль використовує Рамзана Кадирова для впровадження у російський інформаційний простір абсурдних ідей, підтверджений вже не раз.

Спецоперацію Кремля 1 березня 2014 року з розв’язування агресивної війни проти України, в якій взяв участь Рамзан Кадиров, детально описано у «Білій книзі спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018».

1 березня 2014 року топові російські ЗМІ поширили новину, що лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош через сторінку організації у російській соціальній мережі «ВКонтакте» нібито звернувся до лідера чеченських повстанців Доку Умарова із закликом підтримати Україну у боротьбі проти Росії. Майже відразу після цього «Правий сектор» повідомив, що акаунт організації в соцмережі «Вконтакте», де з’явилося повідомлення, зламали або «рейдернули» шляхом інфільтрації агентів до складу адміністраторів сторінки.

Соцмережа «ВКонтакте» була «віджата» у її засновника Павла Дурова лояльним до путінської влади Алішером Усмановим через купівлю часток холдингу «Mail.ru Group».

Однак, попри спростування, дезінформація щодо звернення до Умарова тоді отримала резонанс.

Близько 17 години 1 березня 2014 року верхня палата російського парламенту — Рада Федерації — вирішила надати Володимиру Путіну право використовувати російську армію на території України. Впродовж трьох годин після цієї новини усі російські медіа були заповнені погрозами Рамзана Кадирова на адресу Дмитра Яроша за фейковий пост. Ця медіакампанія обурення мала на меті легітимізувати факт розв’язання Путіним агресивної війни проти України.

Пізніше ця історія отримала продовження. На початку 2015 року хакери з групи «Анонімний інтернаціонал» («Шалтай-Болтай»), підконтрольні Центру інформаційної безпеки ФСБ, виклали в інтернет десятки тисяч повідомлень із месенджерів та пошти Тимура Прокопенка – заступника керівника відділу внутрішньої політики Адміністрації Президента Росії, який з осені 2012 по зиму 2014 року відповідав за онлайн-медіа. Серед інших листів у дампі пошти була переписка з Олексієм Громовим – першим заступником Адміністрації Президента Росії, який до осені 2016 року вважався відповідальним за телебачення та друковані медіа.

1 березня 2014 року Громов надіслав Прокопенку листа із файлом, в якому були скопійовані пости зі сторінки «Правого сектора» з соцмережі «Вконтакте», одним із яких якраз і був «заклик» Дмитра Яроша до Доку Умарова. З огляду на сферу відповідальності Прокопенка, він мав поширити цю дезінформацію у ЗМІ, що і зробив, організувавши резонанс для фейка.

Першим з офіційних осіб Росії, хто написав емоційний відгук на це повідомлення, став саме лідер Чечні Рамзан Кадиров. У своєму інстаграмі він заявив, що застосує всі важелі, в тому числі й силові, щоб покарати Дмитра Яроша за нібито його слова. Саме участь Рамзана Кадирова у цій провокації дала фейку життя. У відповідь на цей фейк Кадиров зробив публічну заяву, яку процитували всі російські топові медіа. Після цього розпочалася війна проти України, яка триває досі. Таким чином, можна припустити, що маріонетка Кремля повторює свою спецоперацію вже наприкінці 2021 року.

Такі провокації проти України останнім часом почастішали. Лише кілька днів тому інша маріонетка Кремля – Олександр Лукашенко – заявив, що Крим є російською територією, чим визнав порушення міжнародного законодавства та територіальної цілісності України. Тепер Кадиров робить провокаційну заяву про порушення територіальної цілісності України та Чечні.

Очевидно, за задумом кремлівських ляльководів, такі провокації мають викликати надмірно бурхливу реакцію українців. Яку потім, у свою чергу, можна використовувати як casus belli.

Таку тактику використовують футбольні ультрас, бажаючи влаштувати бійку з фанами іншої команди. Спочатку малолітні представники ультрас однієї з команд вибігають перед суперниками та вигукують максимально образливі погрози та брудні слова, щоб спеціально спровокувати опонентів на необдумані дії. А коли на таку провокацію хтось поведеться, старші ультрас включаються у бійку, нібито виступаючи на захист своїх малолітніх друзів.

На щастя, на восьмому році війни в Україні таки двоходівки Путіна читаються дуже просто і виглядають наївно. Усім в Україні гранично зрозуміло, що слова Кадирова — не більше ніж танець маріонетки в руках ляльковода, що сидить у Кремлі. І не Кадиров, а особливо не чеченський народ, є головним ворогом миру в Україні. Очевидно, що чеченський народ перебуває у внутрішній окупації і його раз по раз втягують у брудні політичні провокації.

Наше завдання — бути розумнішими і бачити весь задум за яскравими танцями маріонеток.

Фото: delfi.lt

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY