detector.media
26.12.2021 13:11
Понад 400 кримських татар вийшли на підтримку активіста Аметова, якого катували співробітники ФСБ (ФОТО, ВІДЕО)
Понад 400 кримських татар вийшли на підтримку активіста Аметова, якого катували співробітники ФСБ (ФОТО, ВІДЕО)
Аметова затримали за підозрою у «диверсії». На початку осені за підозрою у цій же «диверсії» затримали Нарімана Джеляла.

Близько 400 мешканців міста Старий Крим та людей з інших куточків півострову зібралися біля будинку 33-річного кримськотатарського активіста Нарімана Аметова 24 грудня. Вони вимагають розслідувати тортури з боку ФСБ. Про це пише «Кримська солідарність».

Аметова затримали 17 грудня за підозрою у «підриві газогону в селищі Перевальне під Сімферополем». На початку осені за підозрою у цій же «диверсії» затримали заступника голови Меджлісу, журналіста та активіста Нарімана Джеляла.

Аметов розповідав про тортури струмом з боку співробітників ФСБ, які змушували його пройти поліграф. 

«Я отримав третій удар, у мене мізки просто попливли. Я нічого не контролював. Я прокричав "Все, я сяду за апарат!". На що він [співробітник ФСБ – ДМ] сказав "тепер я вирішуватиму" і продовжував завдавати ударів. Я думав, що звідти вже не вийду», – розповів Аметов.

Присутні підписали заяву до генпрокурора РФ Ігоря Краснова, омбудсменки РФ Тетяни Москалькової та голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна з вимогою розслідувати тортури.

«Ми прийшли, щоб влада розглянула наші скарги і розпочала кримінальну справу проти цих карателів, які називаються "правоохоронними органами"», – розповів один із присутніх. 

«Всі зібралися, щоб зробити заяву владі: народ не залишить усе це просто так, він підтримує Нарімана і висловлює свій протест, ми відстоюватимемо свої права надалі», – заявив координатор КС Мустафа Сейдалієв.

Ще один координатор КС Ділявер Меметов відзначив, що люди приїхали з усього Криму. 

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року представники окупаційної влади в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

6 вересня підконтрольний Кремлю «суд» ухвалив рішення про арешт затриманих. Джелялу за цією справою загрожує до 20 років позбавлення волі. 

Фігурантів справи звинувачують у п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (вчинення диверсії організованою групою, що спричинило заподіяння значної майнової шкоди), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, скоєний організованою групою) КК РФ.

Напередодні затримання Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи» 23 серпня. Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення міжнародного саміту, метою якого є деокупація Криму.

Фото: КС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY