detector.media
Наталія Данькова
24.12.2021 14:00
Новий канал про подорожі Film.ua та Star Media: «Ми хочемо піти на Amazon або Netflix»
Новий канал про подорожі Film.ua та Star Media: «Ми хочемо піти на Amazon або Netflix»
Генеральний продюсер телеканалів Star Media Олексій Шульдешов та операційний директор напряму PayTV групи Film.ua Наріман Гусейнов.

Восени Film.ua Group та Star Media запустили новий канал про подорожі UTravel. У вересні він був доступний на платформі «Київстар ТБ», а дистрибутором стала медіагрупа «1+1 медіа». У липні 2021 року Нацрада видала ліцензію ТОВ «Ютревел ТБ» на кабельне мовлення за технологією ОТТ для запуску каналу UTravel. Її бенефіціарами є Сергій Созановський та Влад Ряшин, директором — генеральний продюсер телеканалів Star Media Олексій Шульдешов. Ліцензія видана на десять років. Більшість контенту має бути національного виробництва. На іноземний продукт відводиться 25%. Канал також купуватиме контент у регіональних каналів.

UTravel розповідає про подорожі Україною та іншими країнами очима українців. До створення контенту залучили тревел-експертів, ведучих та блогерів. На каналі виходять проєкти «Однією Правою з Владом Хільченком», «Visit Ukraine Антона Тараненка», «Нагорні походеньки», «Пригоди Євгена Панюти», «Хочу у відпустку», «Вело Тревел», проєкт «Ніна-Україна», «Подорожі Ореста Зуба», «Міста і містечка», «Австралія українською» тощо.

Однак команда UTravel, окрім цих проєктів, має наміри виробляти й дорожчий контент разом з ОТТ-платформами, ба навіть продавати свій продукт на Amazon або ж Netflix. І взагалі дивиться на UTravel ширше, ніж на канал, і в подальшому бачить можливості для розвитку й навіть ліцензування бренду. Наприклад, створення однойменної туристичної агенції, бренду одягу та кіоску в аеропорту «Бориспіль». Все для того, щоби стати «провідниками глядачів у сферу туризму».

Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» розповіли генеральний продюсер телеканалів Star Media Олексій Шульдешов та операційний директор напряму PayTV групи Film.ua Наріман Гусейнов.

— Нарімане, Олексію, чим була зумовлена потреба в запуску окремого каналу? Зараз ледь не на кожному каналі з топшістки є свій проєкт про подорожі. Також є канал К1, який більшу частину дня транслює програму «Орел та решка».

Наріман: Так, справді, здається, що контентом про мандри зараз важко здивувати. Але це так тільки на перший погляд. Ми вирішили дослідити питання ретельніше й були вражені. За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, за 2021 рік більш ніж половина українців планували провести відпустку в Україні, і лише кожен десятий — виїхати за кордон. А на українському телебаченні шоу про подорожі розповідають переважно про подорожі за кордон. Думаю, висновки очевидні. Зі Star Media ми вирішили зробити канал про подорожі Україною, а також про поїздки за кордон очима українців. У цьому наша велика відмінність та ще більша перевага над конкурентними проєктами.

— Олексію, для Star Media UTravel — це початок нової лінійки нефільмових каналів чи, радше, експеримент?

Олексій: В основі всього лежить продукт. Не можна зводити UTravel лише до історії платного каналу. Для нас це початок виробництва туристичного контенту. Ми бачимо, що можемо це робити не лише силами наших продакшенів, а й за допомогою туристичних компаній, Міністерства туризму, Державного агентства з розвитку туризму, блогерів та ін. Це вагомий досвід і новий контент. А не так давно команда Star Media посилилася через прихід Вікторії Бурдукової. Нещодавно анонсувався запуск «соціального реаліті з елементами тревелу». Ми можемо використовувати й цей актив. Тому я б дивився на виробництво нового каналу саме з огляду розширення портфелю контенту, який значно краще масштабується в порівнянні з окремим каналом.

— Film.ua ще кілька років тому планувала запуск власного тревел-каналу. Скажіть, чому ви вирішили запустити його спільно зі Star Media?

Наріман: Ідея — не завжди реалізація. Керівники наших компаній Сергій Созановський та Владислав Ряшин з огляду на резюме спільних проєктів, серед яких є досить успішний телеканал Bolt, вирішили рухатися в одному напрямку разом.

— На якому етапі телеканал зараз?

Олексій: Зараз контент-проєкти — у девелопменті. Нам пощастило познайомитися з багатьма професіоналами, які створюють якісний трепел-продукт, тому ми вирішили виробляти контент разом. У них є велика експертиза та багатий досвід, їм лише не вистачало такого партнера, як ми.

— Що це за проєкти і з ким ви співпрацюєте?

Наріман: Ми звернули увагу на тревел-блогерів, тобто на авторські проєкти. За висновками наших аналітиків, на старті саме на цей контент варто спрямувати і гроші, і час. Ми не будемо змінювати концепції авторських проєктів, проте посилимо їх, зробимо зручнішими та зрозумілішими для глядачів. Авжеж, у планах розробка й власних форматів. Наприклад, уже зараз працюємо над концептами преміальних проєктів для дистрибуції за кордон.

— Які джерела монетизації UTravel? Чи буде на каналі реклама?

Наріман: Ми виробляємо контент і розвиваємо не телеканали, а канали. Такий підхід створює додаткові можливості для монетизації. Це можуть бути продажі провайдерам, спонсорство для телеефіру, продакт-плейсмент контенту, партнерство із суміжними індустріями. Якщо ми розміщуємо промо в потягах, то для «Інтерсіті» це теж контент. Ми намагаємося створювати продукти, які можуть стати самостійними брендами. UTravel — це великий проєкт, що може вийти за межі ефіру та за межі проєкту.

— Бренд «Мавки» працює вже не один рік ще до виходу самого мультфільму.

Наріман: Саме так. Всесвіт Мавки вже давно більший за анімацію, з якої все починалося. Це унікальна екосистема, що працює в безлічі напрямків — від спільних проєктів зі Всесвітнім фондом природи до ліцензування. Чого вартий найбільший дизайнерський «Сільпо» у стилі Мавки, а ще цукерки та йогурти у продуктових кошиках по всій Україні. І це я дуже грубо, широкими мазками спробував показати масштаб проєкту. За ним можна дисертацію з маркетингу писати. Успіх «Мавки» став можливим завдяки унікальній ідеї, яка лежить в основі сценарію мультфільму. А ще — завдяки сильній команді, що побачила в цій ідеї великий комерційний потенціал, знайшла класних партнерів та все реалізувала. Гарна ідея в UTravel уже є, а пошуком партнерів ми якраз займаємося.

Олексій: Якщо бренд UTravel стане популярним, ми обов’язково підемо з ним у ліцензування. Туристична агенція, бренд зручного одягу, навіть кіоск в аеропорту «Бориспіль» — наші можливості обмежені лише часом та уявою. А шляхи монетизації лише телеканалу — це не для нас.

Наріман: Так, ми би дуже хотіли розвивати офлайн-проєкти, пов’язані з UTravel. Певну платформу з великим спектром можливостей та супутньою монетизацією.

Олексій: Ми прагнемо стати провідниками глядачів у сферу туризму.

— Олексію, Нарімане, чи могли б ви озвучити конкретику щодо видів контенту, які є пріоритетними для вашого каналу. У яких регіональних каналів ви купуєте продукт, з ким із блогерів співпрацюєте і який преміальний контент є у ваших планах?

Наріман: На етапі запуску ми звернулися до регіональних каналів. Наприклад, до ТВ-5 із Запоріжжя, який виробляв «Велотревел», однак змінив формат і зараз проєкт називається «Своєрідне». Це та якість регіонального контенту, яка не поступається великим каналам.

Тепер про преміальний контент. З таким типом продукту кіностудія Film.ua мала великий досвід. Зазвичай ми дивимося на обрану тематику й консультуємося щодо подачі на можливі гранти (Держкіно, Мінкульт, USAID, УКФ). Також для такого типу контенту ми враховуємо можливості продакт-плейсменту. Усе це має неабияке значення, зважаючи на бюджет виробництва — такі проєкти коштують значно більше, ніж тисячу доларів за епізод.

Щодо партнерства ми не встановлюємо собі обмежень — працюємо з брендами як національного масштабу, так і невеликими локальними компаніями. Заправки, мережі ресторанів, банки, національні оператори — ми щодня бачимо їхню рекламу та користуємось їхніми послугами.

Якщо проєкт на старті крутий, то ми можемо продати його на великі канали й мати другий показ, можемо увійти в колаборацію з ОТТ, де розділимо права pay TV та VOD. Далі — краще продати цю історію й піти на Amazon або ж Netflix.

Олексій: Я розкажу про ті обличчя, які можна побачити на нашому каналі. Це ведуча Ніна-Україна, яка живе у США й робить відео з іноземцями, запитуючи в них, що вони знають про Україну. Це інтерв’ю, які дають змогу зрозуміти, як нашу країну сприймають звичайні люди за кордоном. До того ж вона викладає в американському університеті. Також на нашому каналі буде проєкт Ореста Зуба. Це мандрівник, який відвідав усі країни Європи й подорожує двісті днів на рік. У кожній країні він робить відео з корисними порадами. Ще можу розказати про VISIT Ukraine, який запускався у співпраці з Міністерством туризму та КМДА. Це Антон Тараненко, який створив портал для тих, хто їде за кордон. Там розміщені правила відвідин інших країн та в’їзду в Україну. У Star Media дуже хороша експертиза на ютубі, то чому б нам не використовувати цей досвід у пошуку партнерів і талантів на найбільшій ОТТ-платформі у світі? Адже всі великі тревел-шоу, які з’являлися на великих каналах останнім часом, вийшли з блогів на ютубі.

Наріман: У кожному проєкті Film.ua Group намагається втілювати свою основну місію — створювати історії, що змінюють світ на краще. UTravel розкаже українцям багато таких історій.

— Який потенціал у каналу для міжнародної дистрибуції?

Наріман: Це закладено в нашу стратегію — популяризація України за кордоном як туристичного об’єкта. І ми бачимо тут довгострокову перспективу у співпраці з Державним агентством із розвитку туризму. Але готові це робити й самостійно.

— Скільки коштує ваш канал для провайдерів?

Олексій: Це питання до «1+1 медіа». У нас давні стосунки, які ґрунтуються на партнерстві та довірі. І це партнерство приносить нам хороші результати.

Наріман: Ми не втручаємось у роботу дистрибутора. Але беремо участь на етапі промотування та презентацій. Канали продаються пакетами.

— За скільки років ви хочете вийти на самоокупність?

Олексій: Три роки на вихід на самоокупність та прибуток. А півтора-два роки — вихід на операційну окупність.

— Які КРІ для UTravel ви встановили на найближчий рік?

Наріман: Ми ставимо цілі за кожним із напрямів. Для нас найважливіший показник — охоплення та входження в мережі провайдерів. Ми хочемо залучити 7–10 мільйонів аудиторії провайдерів до кінця наступного року. Далі важливим етапом стане КРІ щодо промоції. Окрема історія — це партнерська програма. Ми готові залучити тих партнерів, із якими ми вже працюємо на інших проєктах.

Олексій: Принциповий КРІ — це впізнаваність. Далі — це перегляд: для нас важливе утримання аудиторії, прагнемо позитивної динаміки. Також ми не маємо забувати про комерційність проєкту та зростання показників окупності. Мрійливо дивлячись у майбутнє, ми хочемо запустити портал, у якому можна буде обмінятися думками та корисною інформацією про туризм в Україні та за її межами. Це наша надмета — вихід за межі телевізійного каналу.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY