detector.media
23.12.2021 10:39
Потураєв: В Україні не потрібно створювати якесь там російськомовне телебачення
Потураєв: В Україні не потрібно створювати якесь там російськомовне телебачення
Микита Потураєв: Але в нас немає на сьогодні і якісного російськомовного іномовлення.

Голова Комітету з питань інформаційної політики, член фракції «Слуга народу» Микита Потураєв вважає, що в Україні не потрібно створювати російськомовне телебачення.

Про це Потураєв заявив в етері токшоу «Полюси» на «UA: Перший».

«Я вважаю, що в Україні дійсно не потрібно створювати якесь там російськомовне телебачення. Але в нас немає на сьогодні якісного англомовного іномовлення, немає якісного російськомовного іномовлення, тому що ми не маємо забувати, що попит на інформацію з України є і в Росії, і в Білорусі, і в російськомовній діаспорі по всьому світі. І я вважаю, що варто було би створити якісне україномовне іномовлення для української діаспори», – каже нардеп.

Потураєв не переконаний, що поправки, які забезпечать вихід каналу «Дом» на загальнонаціональний рівень, якось підсилять мовника.

«Нам потрібне потужне мовлення на окуповані території, і я не переконаний, що тими поправками, які зараз пропонуються, ми якось підсилимо телеканал "Дом"… Ще в нас є незакриті зобов’язання перед національними меншинами. Я не переконаний, що для цього потрібно створювати телеканал, але в нас немає нічого медійного для угорців, поляків, румунів, болгарів і – так – вибачте – етнічних росіян. Вони теж в Україні є».

Телеканал «Дом» розпочав роботу у березні 2020 року, він мовить на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) для «об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного».

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ, що включає в себе формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

Однак за даними УП, зона впевненого прийому сигналу каналу «Дом» ледь доходить до окупованого Луганська.

15 грудня 2021 року парламентський Комітет з прав людини рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому проєкт змін до закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб».

Якщо Рада підтримає зміни, канал зможе потрапити до Універсальної програмної послуги, яка безкоштовно надається українцям. Наразі до УПП входить Суспільне та телеканал «Рада».

Таким чином, російськомовний канал «Дом», який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, де-факто набуває загальнонаціонального масштабу і зможе конкурувати з приватними телеканалами. 

У 2021 році Державне підприємство «Мультимедійна платформа України» (куди входять телеканали «Дом» та UATV) отримало з бюджету 977 мільйонів гривень.

У 2022 році на платформу іномовлення з бюджету виділяють вже значно скромнішу суму – 362 мільйони гривень.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY