detector.media
21.12.2021 13:16
У парламенті хочуть посилити відповідальність за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів
У парламенті хочуть посилити відповідальність за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів
Проєкт акцентує увагу саме на журналістській діяльності, а не на статусі журналіста.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6443 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту журналістської діяльності, який спрямований на посилення захисту журналістської діяльності від різноманітних видів перешкоджання, застосування погроз або насильства, протиправного позбавлення волі у зв’язку із здійсненням журналістами законної професійної діяльності. Автори проєкту – народні депутати Тетяна Циба, Сергій Швець, Нестор Шуфрич та інші.

Законопроєкт пропонує уточнити перелік дій, що є правопорушенням, та збільшити санкції у статті 171 Кримінального кодексу України, внести зміни до статті 3451 ККУ з метою встановлення покарання не тільки за погрозу насильством щодо журналіста, а також за вчинення насильства в іншій формі. Також пропонується вилучити з примітки до статті 3451 ККУ перелік документів, якими підтверджується статус журналіста, зосередивши увагу саме на журналістській діяльності як кваліфікуючій ознаці, а не на наявності або відсутності певного статусу.

Народні депутати пропонують змінити положення статті 3491 Кримінального кодексу України, передбачивши кримінальну відповідальність за протиправне позбавлення волі журналіста у зв’язку з виконанням ним своєї законної професійної діяльності, а також уточнити формулювання щодо захоплення в заручники близьких родичів чи членів сім’ї журналіста з метою спонукання його вчинити або утриматися від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника/ків.

Зокрема до ст. 3491 «Незаконне позбавлення волі журналіста або захоплення заручників з метою впливу на журналіста» пропонують додати пункт «1. Незаконне позбавлення волі журналіста зв’язку з його професійною діяльністю або з метою перешкоджання його законній професійній діяльності – караються позбавленням волі на строк до трьох років».

Крім того, уточнюється ст. 3471 «Умисне знищення або пошкодження майна журналіста або засобу масової інформації»: «1. Умисне знищення або пошкодження майна, що належить журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, засобу масової інформації, у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності – караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.». Тобто хочуть встановити відповідальність за пошкодження майна не тільки журналіста, а й ЗМІ.

Нагадаємо, за 11 місяців 2021 року в Україні зареєстровано 225 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно представників засобів масової інформації.  

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY