detector.media
20.12.2021 17:06
Бутусов щодо пострілу з гармати: ДБР відредагувало мої слова про «смерть російським окупантам»
Бутусов щодо пострілу з гармати: ДБР відредагувало мої слова про «смерть російським окупантам»
Юрій Бутусов: Це було б смішно, якщо б це не було пов’язано з тяжкою статтею Кримінального кодексу, під яку дуже легко взяти дозвіл на прослуховування та зовнішнє спостереження.

Головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов заявив, що ДБР відредагувало на його слова про «смерть російським окупантам» під час публікації повідомлення про провадження через відеоролик, де журналіст стріляє з гармати.

Про це Бутусов повідомив в інтерв'ю «Детектору медіа».

«Хочу звернути увагу на таку дуже забавну, але важливу деталь. Коли я робив постріл, я сказав: "Смерть російським окупантам". А коли ДБР робило повідомлення на сайті, то в повідомленні чомусь прибрали слово російським – написали, що Юрій Бутусов зробив постріл зі словами "смерть окупантам". Чому прибрали? Тому що якщо написати "смерть російським окупантам" і при цьому почати провадження за 437 статтею про ведення агресивної війни, це буде зовсім весело виглядати. Тому ДБР відредагувало мої слова. Це було б смішно, якщо б це не було пов’язано з тяжкою статтею КК, під яку дуже легко взяти дозвіл суду на прослуховування та зовнішнє спостереження», – каже Бутусов.

Журналіст допустив, що його можуть прослуховувати: «Саме з цією метою це й робилося».

За словами Бутусова, з моменту відкриття справи минуло три тижні, але йому досі ніхто навіть не зателефонував із ДБР.

«Тобто мені нічого не відомо. Зараз мені вже прийшли на допомогу адвокати Леонід Маслов та Дмитро Круговий з компанії "Сенс", які вирішили мене захищати. Вони будуть з’ясовувати це питання в ДБР, надсилати запити: що це за дії ДБР, навіщо це було зроблено з порушенням Цивільного кодексу, тобто з розголошенням мого імені та прізвища ще до початку провадження».

Бутусов додав, що його захист зараз готує позов, але для початку, щоби позиватися, треба отримати хоч якісь матеріали. 

«Хто саме відкрив провадження, до кого позиватися. Ми поки що намагаємось отримати інформацію від ДБР... Чому вони взагалі вбачають в тому відео підстави для порушення кримінальної справи. Я дуже хочу прийти на допит і почути від слідчого, з ким я веду агресивну війну. Почути назву держави, проти якої я розв’язав цю війну».

27 листопада 2021 року Бутусов опублікував у фейсбуку відео, на якому він стріляє з гармати. Журналіст стверджує, що відео зняли раніше на тренуваннях.

ДБР розпочало кримінальне провадження через публікацію відео, мовляв, його оприлюднення нашкодило інформаційній безпеці України. У ДБР уточнили, що не порушували провадження проти власне Бутусова. Предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив журналіста до артилерії.

Сам Бутусов вважає, що відкриття справи – це помста президента Зеленського. Незалежна медійна рада засудила провадження ДБР та назвала його тиском влади на Бутусова. 

Конфлікт Юрія Бутусова і Володимира Зеленського під час пресмарафону 

26 жовтня українська армія за допомогою дрону знищила російську гаубицю Д-30 на непідконтрольній частині Донбасу. Гаубиця вела обстріл українських позицій. Це було перше застосування ЗСУ ударних дронів.

26 листопада під час пресмарафону президент Зеленський заявив, що публікація Бутусова про удар українського дрону призвела до вогню противника у відповідь і до загибелі людей. На думку Зеленського, на совісті Бутусова «смерті людей».

Також президент звинуватив журналіста у співпраці з олігархом Ігорем Коломойським. У відповідь Бутусов звинуватив президента у брехні та анонсував судовий позов проти глави держави.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY