detector.media
20.12.2021 13:18
Створення Держконцерну телебачення та радіомовлення загрожуватиме свободі слова в Україні – медіаюрист
Створення Держконцерну телебачення та радіомовлення загрожуватиме свободі слова в Україні – медіаюрист
Алі Сафаров: Юридична техніка законопроєкту настільки низька, він настільки неякісно складений, що є сподівання, що документ не пройде узгодження в комітетах.

Медіаюрист Інституту масової інформації (ІМІ) Алі Сафаров у коментарі ZMINA висловив думку, що зареєстрований у парламенті законопроєкт про створення Держконцерну телебачення та радіомовлення містить суттєві загрози свободі слова в Україні.

Законопроєкт №6430 «Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України» зареєстровано 15 грудня, наразі його передано на розгляд керівництва парламенту.

Його автором є нардеп «Слуги народу» Олег Дунда, він пропонує створити концерн на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» і Державного агентства України з питань кіно.

На думку Сафарова, створення концерну, який об’єднує функції державного органу (Держкіно) та засобів масової інформації, до того ж вимагає для всіх ЗМІ виділити 25% ефірного часу виключно під свою продукцію, має ознаки цензури, знищення свободи діяльності засобів масової інформації.

На думку юриста, цей законопроєкт несе в собі великі корупційні ризики, адже комісія, сформована концерном, буде вирішувати, що саме створює і поширює концерн і що саме буде розповсюджуватись зокрема на приватних каналах – і все це буде відбуватися за гроші державного бюджету.

Водночас Сафаров зазначив, що юридична техніка законопроєкту настільки низька, він настільки неякісно складений, що є сподівання, що документ не пройде узгодження в комітетах і не буде ухвалений Верховною Радою.

«Однак закидування самої такої ідеї можна вважати провокацією і перевіркою суспільства на готовність до впровадження цензури та державної пропаганди», – наголосив він.

Нагадаємо, що Україна зобов’язалася виконувати положення резолюції ПАРЄ «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною» від 5 жовтня 2005 року. Її положення, зокрема, передбачають перетворення державних телерадіокомпаній на канали суспільного мовлення згідно з відповідними стандартами Ради Європи. Також резолюція ПАРЄ передбачає роздержавлення друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування.

Фото: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY