detector.media
18.12.2021 18:48
Українська стрічка «Цензорка» здобула Гран-прі міжнародного кінофестивалю в Les Arcs
Українська стрічка «Цензорка» здобула Гран-прі міжнародного кінофестивалю в Les Arcs
Стрічка вийде на екрани в Україні наступного року.

Команду фільму нагородили 18 грудня на 13-му міжнародному кінофестивалі в Les Arcs (Франція), повідомили на фейсбук-сторінці 107 Mothers / Cenzorka.  

Нагадаємо, первісна назва стрічки — «107 матерів». Автори сценарію — Іван Остроховський та Петер Керекеш (він же режисер фільму). Соціальна драма знята в копродукції України, Чехії та Словаччини.

У центрі сюжету — молода жінка, яку засудили до увʼязнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка й потрапила у світ, населений лише жінками: увʼязненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми.

Автор стрічки Петер Керекеш – словацький режисер документального кіно, лауреат кінофестивалів у Берліні, Лейпцигу і Торонто. «Цензорка» є його першою ігровою кінороботою. У 2014 році він хотів зняти документальний фільм про тюремних цензорів у різних культурах, але після початку зйомок в Україні було вирішено зробити повнометражний художній фільм.

Проєкт стрічки «Цензорка» став одним із переможців пітчингу патріотичного кіно від Мінкульту. Зйомки проходили в Одесі в 2019 році. Українськими продюсерами стали Денис Іванов і кінокомпанія «Артхаус Трафік».

Раніше проект фільму «Цензорка» отримав головні нагороди секцій Work in Progress Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах у 2017 році й Одеського міжнародного кінофестивалю у 2018 році. У вересні 2021 році фільм здобув нагороду в секції «Горизонти» за найкращий сценарій на 78-му Венеційському кінофестивалі.

Фото: Les Arcs Film Festival / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY