detector.media
16.12.2021 21:10
Білорусь – єдина країна, в якій ув’язнених журналісток більше за ув’язнених журналістів
Білорусь – єдина країна, в якій ув’язнених журналісток більше за ув’язнених журналістів
Кількість ув'язнених журналісток та журналістів у Білорусі – 31.

Про це йдеться у щорічному звіті «Репортерів без кордонів» (RSF). Цього року Білорусь потрапила до найбільш несприятливих країн через жорстке придушення режимом Олександра Лукашенка масових протестів після виборів президента, що відбулися в серпні 2020 року. 

В результаті за рік кількість заарештованих журналістів у країні зросла у 4,5 рази. Наразі, за даними Білоруської асоціації журналістів, у Білорусі перебуває за ґратами 31 представник медіа.

Також Білорусь стала єдиною у світі країною, де в ув'язненні перебуває більше медійниць (17), аніж медійників (14). Як зазначають «Репортери без кордонів», ці цифри свідчать про те, що білоруський режим відмовився від «традиційної патріархальної терпимості щодо жінок», оскільки не очікував, що така їхня кількість візьме активну участь у протестній та політичній діяльності.

За даними експертної платформи «Голос», за білоруську лідерку Світлану Тихановську віддали свій голос понад 3 мільйони виборців. 

Першими з засуджених журналісток були співробітниці польського телеканалу «Белсат» Катерина Андреєва і Дар'я Чульцова. Їх засудили до 2 років позбавлення волі за стрім протесту, але силовики інкримінували їм організацію протестних заходів.

Нагадаємо, що станом на 1 грудня у всьому світі були затримані 488 журналістів і працівників ЗМІ. Це є найбільшою кількістю з 1995 року, коли RSF почали публікувати свої щорічні звіти.

Фото: zerkalo.io

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY