detector.media
16.12.2021 15:20
Заява Незалежної медійної ради: Токшоу Андрія Пальчевського дискредитує телеканал «Дом» та загрожує реінтеграції окупованих територій
Заява Незалежної медійної ради: Токшоу Андрія Пальчевського дискредитує телеканал «Дом» та загрожує реінтеграції окупованих територій

Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» (до якого належить телеканал «Дом») провело мистецький конкурс та обрало для закупівлі соціальне шоу «Про життя з Андрієм Пальчевським». У тендері наведено таке обґрунтування: «Андрій Пальчевський — медійна особистість, яка здатна привернути увагу до шоу та стати її рушійною силою. [...]  Проєкт має виховний ефект та соціально важливий для людей. Повертає віру у справедливість. Дуже необхідна програма, яка допоможе відкрити правду і знайти винних. Цікаве шоу, що може стати головним на нашому телеканалі. [...] Соціальне токшоу на телеканалі — це ознака розмови з суспільством. [...] Програма несе виховну функцію».

Незалежна медіа рада вважає, що токшоу з Андрієм Пальчевський дискредитує державний телеканал «Дом» та може становити загрозу для реінтеграції окупованих територій. Адже Андрій Пальчевський має сумнівну репутацію та яскраво виражені проросійські погляди. 

Нагадаємо, що Андрій Іванович Пальчевський закінчив Військовий інститут іноземних мов у Москві, шість років служив військовим перекладачем у Лаосі та отримав звання майора радянської армії. Він балотувався до Державної думи Росії від Партії любителів пива. Є співвласником компанії Eurolab разом із громадянином Росії. У 2020 році українські медіа знайшли в самого Андрія Пальчевського дійсний російський паспорт. 

Із кінця 2018 року Андрій Пальчевський активно фігурує на проросійських каналах в Україні. Як свідчить моніторинг «Детектора медіа», під час президентських виборів 2019 року Пальчевський був другим найпопулярнішим гостем каналів NewsOne та 112: з’явився на 51% ефірів. Із 23 червня до 25 серпня 2020 року він не пропустив жодного випуску токшоу «Пульс» на 112. Крім цього, Андрія Пальчевського регулярно кликали на інтерв’ю, спеціальні проєкти та неполітичні шоу так званих каналів Медведчука напередодні місцевих виборів. Він був співведучим програми «Чому так?» на 112. А наразі веде іменну програму на іншому проросійському каналі — «Наш».

Незалежна медійна рада вважає, що з таким проросійським бекграундом наступним проєктом Андрія Пальчевського не може бути шоу на каналі «Дом». За останні три роки він працював лише на маніпулятивних та низькоякісних медіа, а отже заплямує своєю професійною репутацією державний мовник. Минуле пана Пальчевського яскраво контрастує з місією каналу «Дом» — спротивом російській пропаганді. Адже Андрій Пальчевський сам просував проросійські наративи. 

Серед його публічних заяв висловлювання про те, що 80 % українців спілкуються російською мовою*. Що це Петро Порошенко, тобто українська сторона, розв’язав війну та віддав Крим*. Що українці готові обміняти Крим на Донбас*. Що українці та росіяни — один народ. Крім того, у березні 2019 року Андрій Пальчевський особисто відвідав російське токшоу «60 минут», на якому розповів про «возз’єднання» України з Росією.  

Запрошення людини, яка маніпулює і публічно повідомляєє неправдиві факти щодо російсько-української війни, на канал «Дом» може становити загрозу для реінтеграції окупованих територій. Адже наративи про «близькість» із Росією та покладення провини за розв'язання збройного конфлікту на Київ  —  це фундаментальні наративи російської пропаганди. І замість того, щоб протидіяти їм, канал «Дом» планує зробити ведучим людину, яка потенційно їх поширюватиме. 

Крім того, варто згадати про інші переконання Андрія Пальчевського, що категорично не дозволяють йому бути обличчям державного мовлення, а отже частиною саморепрезентації України. В ефірі своїх попередніх програм він неодноразово поширював сексистські та расистські* погляди. Навряд об’єднанню людей може сприяти ведучий, що обурюється* «екзотичною зовнішністю» посадовців. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення навіть оголошувала перевірку NewsOne через, зокрема, висловлювання Андрія Пальчевського про євреїв.

Незалежна медійна рада вимагає від державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» відмовитися від співпраці з Андрієм Пальчевським, адже в результаті такої співпраці може бути зруйнована репутація каналу «Дом», а зміст попередньої діяльності пана Пальчевського очевидно суперечить оголошеній місії телеканалу. Також не можна допускати навіть можливості поширення російської пропаганди від імені української держави. 

*Доступ до матеріалів, опублікованих на платформі YouTube, обмежено згідно з рішенням РНБО від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Ілюстрація: ДМ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY