detector.media
16.12.2021 09:34
«Слуги народу» пропонують створити Державний інформаційний концерн – законопроєкт
«Слуги народу» пропонують створити Державний інформаційний концерн – законопроєкт
Державний інформаційний концерн має стати «замовником якісного національного інформаційного продукту для потреб суспільства».

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Олег Дунда ініціює створення Державного інформаційного концерну, який буде замовником національного інформаційного продукту.

Про це йдеться у законопроєкті №6430 «Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України». Проєкт зареєстровано 15 грудня, наразі його передано на розгляд керівництва парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт передбачає створення Державного інформаційного концерну, який «буде замовником якісного національного інформаційного продукту, щоб забезпечити потреби суспільства в отриманні як розважальних, так і інформаційних українських програм».

У коментарі «Укрінформу» Олег Дунда розповів, що на базі інформаційного концерну пропонується створити Національну експертну раду.

До складу експертної ради входитимуть заслужені діячі культури й мистецтва України. Вони висуватимуть вимоги до національного контенту. При цьому держава не буде виробником інформаційного контенту, а лише замовником.

«Це можуть бути художні фільми, серіали, документальні фільми, токшоу, новини – будь-що. Відповідно, цей контент буде розповсюджуватися приватними телеканалами. Пропонується, що 25% їхнього контенту має займати національний контент, який вироблений на замовлення Державного інформаційного концерну», – зазначив депутат.

Ініціатор очікує, що ухвалення законопроєкту «захистить інформаційний простір України, популяризує український національний контент як всередині країни, так і за її межами, допоможе розвитку сучасного мистецтва та культури та дасть можливість реалізації талановитим митцям і творчій молоді».

15 грудня 2021 року парламентський комітет з прав людини підтримав зміну статусу каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний мовник. Верховна Рада може змінити статус каналу «Дом» вже 16 грудня.

Також 15 грудня в етер вийшов оновлений канал «Рада», який перетворився з парламентського мовника на інформаційний. 

У проморолику у якості нових ведучих «Ради» були представлені політтехнолог Володимир Петров, блогер Сергій Іванов та низка колишніх працівників українських телеканалів.

Бюджет-2022 передбачає виділення на потреби телеканалу «Рада» 378 мільйонів гривень, що є суттєвим збільшенням фінансування мовника. Також Кабмін на цьому тижні має надати каналу додаткові 15 млн грн фінансування.

За неофіційною інформацією, куруватиме продакшн оновленого мовника заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. За даними ЗМІ, креативним директором мовника стане Олексій Семенов, а шеф-редакторкою – Наталія Яструбенко.

Детальніше про фінансування державних мовників читайте у матеріалі «Детектора медіа» «"Дом" із Пальчевським і "Рада" із Семеновим. Скільки грошей і на що отримали з бюджету державні медіа».

Фото: пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY