detector.media
15.12.2021 21:25
Комітет з прав людини підтримав зміну статусу «Домa» на всеукраїнський російськомовний канал
Комітет з прав людини підтримав зміну статусу «Домa» на всеукраїнський російськомовний канал
Державний російськомовний канал «Дом» для окупованих територій зможе вийти на загальнонаціональний масштаб.

У середу, 15 грудня, парламентський комітет з прав людини рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому проєкт змін до закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» (№4487), поданий нардепом Дмитром Лубінцем («За майбутнє»).

Якщо Рада підтримає зміни, канал зможе потрапити до Універсальної програмної послуги, яка безкоштовно надається українцям. Наразі до УПП входить Суспільне та телеканал «Рада».

Таким чином, державний російськомовний канал «Дом», який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, де-факто набуває загальнонаціонального масштабу і зможе конкурувати з приватними телеканалами.

Під час обговорення окремі нардепи наголосили, що це питання не є предметом компетенції комітету з прав людини, отже, його розгляд непрофільним комітетом є незаконним.

Нардеп Дмитро Разумков зазначив, що «з таким же успіхом комітет з прав людини може розглядати закон про державний бюджет».

Головуючий заперечив це, посилаючись на постанову Ради, де права і свободи тимчасово переміщених осіб віднесено до компетенції комітету з прав людини.

Зокрема, комітет виходить з того, що внутрішньо переміщені особи мешкають на всій території вільної України, отже, призначені для них телепрограми мають поширюватись на всю державу.

Читайте також: 

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав «Детектору медіа», що канал «Дом» уже порушує закон «Про іномовлення». «Закон достатньо чіткий, у ньому прямо заборонялося мовлення на території України, крім окупованих територій, — каже правник. — І його перформатування у внутрішній телеканал є порушенням низки законів: “Про телебачення і радіомовлення”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, “Про іномовлення”».

Телеканал «Дом» розпочав роботу у березні 2020 року, він мовить на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) для «об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного».

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ, що включає в себе формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

Однак за даними УП, зона впевненого прийому сигналу каналу «Дом» ледь доходить до окупованого Луганська.

Наразі дивитись «Дом» можна на вільних територіях України через супутник та в інтернеті, він поступово набуває статусу «всеукраїнського російськомовного державного телеканалу».

У 2021 році Державне підприємство «Мультимедійна платформа України» (куди входять телеканали «Дом» та UATV) отримало з бюджету 977 мільйонів гривень.

У 2022 році на платформу іномовлення з бюджету виділяють вже значно скромнішу суму – 362 мільйони гривень.

Скріншот відео: Телеканал «Дом»/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY