detector.media
15.12.2021 19:44
В Білорусі під час проведення пари затримали феміністку й викладачку журфаку Ксенію Мартуль
В Білорусі під час проведення пари затримали феміністку й викладачку журфаку Ксенію Мартуль
В той же день невідомі зловмисники зламали телеграм-канал на гендерну тему, який вона вела, й видалили звідти усі пости.

У Мінську арештували феміністку й викладачку журфаку Білоруського державного університету Ксенію Мартуль на 15 діб за «розповсюдження екстремістських матеріалів». Про це пише білоруська «Медіазона» з посиланням на її чоловіка.

14 грудня невідомі зламали телеграм-канал Gender_gap, який вели Мартуль та колишня завідувачка кафедри технологій комунікацій журфаку Ірина Сідорська. Всі записи видалили, а аватарку поміняли на державні білоруські прапор та герб.

Пізніше в анонімних телеграм-каналах, афільованих із режимом Лукашенка, з’явилось відео з Мартуль, де вона говорить, що її затримали за обмін екстремістськими матеріалами в особистих повідомленнях. 

Чоловік Ксенії Олег розповів, що його дружину затримали під час того, як вона вела пару в університеті. Згодом вона дзвонила йому й казала, що її везуть в ізолятор і їй «нічого не потрібно». Вона уточнила, що при затриманні йшлося про репост з телеграм-каналу Nexta, який вона зробила. Нагадаємо, Nexta визнаний в Білорусі екстремістським каналом. На днях Ксенія написала заяву на звільнення. 

«Наприкінці листопада Ксенія повідомила колег, що у пропагандистському каналі «Бондарєва. Без купюр» з'явилися пости з образами в її бік та зі звинуваченнями у пропаганді ЛГБТ. Вона написала, що розуміє загрозу, але не хоче залишати студентів та їхати з Мінська», – прокоментувала її затримання філософиня Тетяна Щітцова

Телеграм-канал силовиків ГУБОП назвав Мартуль «однією з авторок ЛГБТ-проєкту "Гендерний пробіл", де пропагувались "нетрадиційні цінності", рекламувались збочення й нав’язували позиції, не властиві білоруському народу».

Нагадаємо, що станом на 1 грудня у світі залишаються ув'язненими 293 журналісти. Такі дані наводить правозахисна організація «Комітет захисту журналістів» (CPJ). Так, на першому місці за кількістю журналістів-в'язнів традиційно опинився Китай: тут за ґратами перебувають 50 осіб. Далі йдуть М'янма (26), Єгипет (25), В'єтнам (23) та Білорусь (19). Також у першій десятці опинились Туреччина, Еритрея, Саудівська Аравія, Росія та Іран.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY