detector.media
15.12.2021 10:55
Харчишин звинуватив Руслану у лобіюванні інтересів організацій її друга Долінського, які збирають роялті на українському ринку
Харчишин звинуватив Руслану у лобіюванні інтересів організацій її друга Долінського, які збирають роялті на українському ринку
«Детектор медіа» звернувся до організації Руслани «Автори та видавці» за коментарем.

Голова громадської організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААСП) Валерій Харчишин вважає, що очільниця організації «Автори та видавці» Руслана Лижичко десятки років лобіювала інтереси групи організацій колективного управління, які збирали роялті на українському ринку і належать її другу Олегу Долінському. Про це йдеться у колонці Валерія Харчишина на «Українській правді», повна версія  матеріалу оприлюднена тут.

У матеріалі Валерій Харчишин досліджує діяльність засновника компаній «Комп мюзік» та «Комп Мюзік Паблішинг» Олега Долінського і пише, що на початку 2000-х років саме йому належали права на пісні Руслани.

«Поступово ці стосунки перетворились у міцну дружбу і, подейкують, спільний бізнес. В майбутньому, ІFPI (Міжнародна федерація фонографічної індустрії, членом якої є Олег Долінський) буде десятиліттями потужно намагатися впливати на законодавчий процес в Україні, впроваджуючи інтереси саме фонографістів (тиражувальників), а не авторів України і світу, а відстоювати ці інтереси в кабінетах чиновників буде Руслана», – пише він.

За його словами, Олег Долінський разом з партнерами створив компанії: УМА (Український музичний альянс) для розвитку саме рекордингу (відповідно до свідоцтва), УЛМП (Українська ліга музичних прав), «Дім авторів музики» (ДАМВУ), «Асоціація Музичної Індустрії України» (неофіційний представник ІFPI), Асоціація «Агенство захисту майнових прав», «Вендор мьюзік», «Коаліція аудіовізуальних та музичних прав» (КАМП) тощо. Він пише про те, що організації Олега Долінського збирали роялті на українському ринку багато років і розподіляли їх між собою. Цю схему він вважає незаконною.

Також саме організації Долінського, на думку Харчишина, усували з ринку інші організації колективного управління, що утворені національними авторами. Зокрема він згадує, що силами згаданих вище компаній відбувалась дискредитація ОКУ «Оберіг», яку очолювали Олександр Злотник і Сергій Ступак. Компанія була виключена Департаментом інтелектуальної власності з реєстру акредитованих ОКУ. Однак звернулась до суду і виграла його у 2015 році.

Валерій Харчишин вважає, що за цим сценарієм зараз намагаються дискредитувати організацію, яку він очолює. Вона виникла після роздержавлення держпідприємства УААСП. Також він згадує, що у період, коли державне підприємство припинило збір роялті, «УМА та УЛМП (Долінського), в той період, залишились єдиними ОКУ зі збору авторської винагороди в сфері суміжних прав».

«З Державного підприємства були виведені мільйони авторських грошей в тінь, та була спроба рейдерського захоплення цього Держпідприємтва через утворену зокрема й Русланою приватну організацію УААП, у контексті чого були порушені відповідні кримінальні провадження та проведені перевірки Генеральною прокуратурою з певними наслідками до встановлених осіб», – пише Валерій Харчишин.

Після роздержавлення УААСП правонаступником міжнародних договорів (договорів з ОКУ інших країн) Державного підприємства авторських прав стає ГО УААСП, віце-президентом якої стає Руслана Лижичко.

«Долінський на зборах новоутвореної організації за підтримки лояльних осіб та певних “видавців” намагається проштовхнути правки у статут ГО УААСП, за яким отримав би певний контроль над прийняттям рішень організацією, але отримує неочікуваний спротив авторів: Яценко Андрій (Diezel), Кириченко Віталій, Олександр Злотник, Олег Фагот Михайлюта, Наталія Дзеньків, я і інші проголосували проти такого рішення», –згадує він. Згодом УАААСП очолив Валерій Харчишин.

Окрім цього, він звертає увагу на те, що до комісії з акредитації ОКУ при Мінекономіки «входять афілійовані з Долінським особи, а саме Богдан Гловацький та Гнат Бережний, представляючи "де-факто" інтереси "індустрії Долінського-Нікіна"». На думку Валерія Харчишина, вони якраз і планували розподілити ринок роялті.

Нагадаємо, КАМП та УМА стали акредитованими ОКУ і збирають роялті з провайдерів та радіостанцій. Обидві організації очолює Павло Калениченко. Також вони мають одного й того самого керівника та однакового співзасновника – ТОВ «Комп Мюзік». 

Після цих подій створюється нова організація – «Автори та видавці». Президентом стає Руслана Лижичко. Саме ця організація здобула акредитацію у грудні минулого року. Однак УААСП оскаржила це рішення. Про це писав «Детектор медіа».

«Директором з ліцензування публічного виконання і правом вчиняти дії від юрособи  Нікін Олександр, а Директором з ліцензування публічного сповіщення і також правом вчиняти дії від даної юрособи  Павло Калениченко, який нагадаю, одночасно вже є керівником інших компаній Долінського, «УМА» та «КАМП», що отримали інші акредитації у відповідних сферах. Домовленість 50/50 між “новоспечиними партнерами” дотримано. Публічне виконання усно домовлено віддати ОКУАСП (Нікіна), а Публічне сповіщення  АіВ (Долінського). При цьому менеджмент Нікіна буде обдзвонювати ринок в інтересах обох організацій, бо у останній такої «можливості не має»,  пише Харчишин.

Також він згадує про діяльність одного з директорів ОКУ Руслани «Автори і видавці» Олександра Нікіна, якого 29 жовтня 2021 року затримали співробітники СБУ при спробі дати хабар: «29.10.2021 громадянин Нікін Олександр Іванович був затриманий співробітниками СБУ під час намагання дачі хабаря у розмірі 100000$, і повторення такого платежу щорічно з організацій Громадська спілка «ОКУАСП» та Громадська спілка «Автори та Видавці» в яких відповідно Нікін займає посади директорів, а Руслана є Президентом останньої,  помічнику народного депутата Санченка О. за внесення правок або відтермінування розгляду законопроекту №5572, про що вже є опубліковані докази та офіційні публікації на веб ресурсах СБУ та ГПУ. Через місяць після арешту, посаду Олександра Нікіна анулюють в ГС «АіВ»».

Також він додає: «Руслана відхрещується від знайомства з Нікіним О., а в інтерв’ю 8.12.2021 Олесі Бацман відверто приховує, що Нікін був причетний до її організації. Всі причетні до утворення тіньових схем прикладають неабияких зусиль для зупинення голосування за законопроект №5572».

«Детектор медіа» звернувся до організації «Автори та вивдавці» з проханням прокоментувати згадану інформацію.

Нагадаємо, Громадська організація «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААСП) планує звернутись до суду з метою захисту честі та гідності своїх членів через інтерв’ю Руслани Лижичко та її чоловіка Олександра Ксенофонтова на ютуб-каналі Олесі Бацман. Comp Music відреагувала на заяву громадської організації Валерія Харчишина «Українське агентство з авторських та суміжних прав» щодо звинувачень в інтерв’ю Руслани Лижичко та Олександра Ксенофонтова. У компанії називають заяву УААСП «інформацією, густо приправленою неправдою та образами».

У сфері авторських прав конкурс пройшов у грудні минулого року. Акредитована організація мала би збирати роялті за авторські права з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

У вересні 2021 року на вимогу суду міністерство економіки видало наказ про затвердження акредитації організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити канали і радіо) громадську спілку «Автори та видавці». Однак у цій справі були подані касаційні скарги. Зокрема, і УААСП, яку очолює Валерій Харчишин. УААСП після появи наказу міністерства звернулась до президента, уряду та народних депутатів України з проханням «сприяти та забезпечити у законний спосіб скасування усіх незаконних акредитацій, припинити діяльність монопольного тіньового угруповання, повністю перезавантажити та реформувати сферу колективного управління авторськими та суміжними правами для забезпечення прозорого збору та виплат роялті».

Організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам, тобто музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП у 2020 році домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY