detector.media
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
11.12.2021 09:21
Методологія аналізу українського сегменту соціальних мереж та месенджерів
Методологія аналізу українського сегменту соціальних мереж та месенджерів
Звідки ми беремо дані, як їх опрацьовуємо і як визначаємо ворожі інформаційні впливи в соціальних мережах.

Read in English here.

Із 2020 року «Детектор медіа» розпочав систематичний аналіз наративів і зображень у соціальних мережах Facebook, Twitter, на відеоплатформі YouTube, у месенджері Telegram тощо. Це методологія, за якою ми аналізуємо контент цих соціальних мереж. Вона може бути доповнена підходами до аналізу інших соціальних мереж.

Звідки ми беремо дані?

«Детектор медіа» поважає принципи приватності та безпеки персональних даних у соціальних мережах, тому для аналізу бере дані, що є публічними, тобто такими, що користувач дозволив збирати та обробляти. Кожна соціальна мережа, яку ми аналізуємо (фейсбук, твітер, телеграм, ютуб) має свої політики щодо методів отримання, оброблення та зберігання даних. «Детектор медіа» врахував політику кожної мережі, а також керується законодавством Європейського Союзу щодо захисту персональних данихGDPR. Провайдером даних є самі соціальні мережі або сертифіковані ними компанії.

Під українським сегментом соціальних мереж фейсбука, твітера і месенджера телеграма маємо на увазі дописи профілів, сторінок, груп та каналів, які розташовані в Україні або вказали своїм місцем розташування Україну.

Твітер

Типи даних, які отримує «Детектор медіа»:

Фейсбук

Типи даних, які отримує «Детектор медіа»:

Телеграм

Типи даних, які отримує «Детектор медіа»:

Ютуб

Типи даних, які отримує «Детектор медіа»:

 

Як ми опрацьовуємо дані?

«Детектор медіа» аналізує текстові й кількісні дані за допомогою бібліотек для статистичного аналізу, обробки природної мови й машинного навчання на основі мови програмування Python. Детально про типи аналізу:

Загальний алгоритм аналізу виглядає так: спершу масив даних обробляється за допомогою комп’ютеризованих способів, які допомагають узагальнити великі масиви даних. Це допомагає визначити тенденції, закономірності та кореляції, щоб далі аналітик зміг прицільно дослідити конкретні аспекти, релевантні до предмету дослідження.

 

Як ми визначаємо ворожі інформаційні впливи в соціальних мережах?

Підхід перший. Шляхом виявлення активності нелюдської координованої поведінки, тобто ботів, що просувають співзвучні повідомлення.

Підхід другий. Шляхом встановлення взаємозв’язків між користувачами, групами та каналами.

Підхід третій. Шляхом маркування джерел. До прикладу, СБУ опублікувала список телеграм-каналів, що адмініструються Головним управлінням Генерального штабу Збройних сил Росії.

Підхід четвертий. Шляхом перевірки тверджень на правдивість.

Підхід п’ятий. Шляхом порівняння повідомлення на співзвучність із дезінформаційними наративами кремлівської пропаганди.

Такі підходи не виключають один одного, а навпаки — доповнюють. Поєднання підходів допомагає ефективніше визначати й аргументувати факт ворожих інформаційних впливів на український сегмент соціальних мереж.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY