detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
11.12.2021 10:40
Сенсація! Канал «Україна» загуглив Зеленського
Сенсація! Канал «Україна» загуглив Зеленського
Як провести розслідування про «медіаімперію президента», не виходячи з браузера.

Медіа Ріната Ахметова знайшли сильного союзника для протистояння з Офісом президента Володимира Зеленського — інтернет. 10 грудня самопроголошена програма журналістських розслідувань «Слідами» на каналі «Україна» випустила сюжет «Слідами ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ МЕДІАІМПЕРІЇ: сенсаційне розслідування». Але є невеличка проблема: у цьому відео немає не те що сенсацій чи розслідування, в ньому немає взагалі нічого, крім дуже вибіркового переказу новин.

Для початку в півгодинному випуску програми «Слідами» не з’являється ні обличчя, ні ім’я жодного співробітника каналу «Україна». Ну, крім Дмитра Гордона, але він — герой, а не автор. У телевізійному світі анонімність — це перша ознака замовності. І справді, Рінат Ахметов роками використовує це шоу для просування своїх інтересів. (Чи то пак, — якщо вірити словам працівників його медіа, що Ахметов не втручається в їхню роботу, — творці цієї програми роками самовіддано просувають інтереси інвестора без його відома… Ну, буває ж таке?) У мережі легко знайти випуски «Слідами бродячого реформатора» про Саакашвілі, «Слідами міфів про "Зелену енергетику"» з відстоюванням бізнесових інтересів олігарха чи навіть «Слідами грантоїдів», який починається начебто нападом Віталія Шабуніна на начебто журналіста. 

Аналогічні «розслідування» від, наприклад, Олександра Дубінського хоча б вигадували щось нове. Тим часом переказ усіх сенсацій «України» виглядає так: Володимир Зеленський раніше працював у «Вечірньому кварталі», Володимир Зеленський виграв вибори, Володимира Зеленського піарять на «1+1», Володимир Зеленський закрив канали Медведчука, Володимира Зеленського піарять на каналі «Дом», Володимир Зеленський будує власну медіамережу. Варто віддати «Слідам» належне, публічному обговоренню останнього процесу всього місяць

Слово «розслідування» передбачає здобуття нової інформації. А слово «сенсація» означає, що інформація настільки нова й неочікувана, що викликає сильні емоції. Та сенсаційне розслідування «Слідами» складається виключно з цитування старих новин інших медіа. Без жодного нового факту. Чи практично жодного нового кадру. Окремі «сенсації» в сюжеті навіть починаються словами: «Це відкрита інформація». 

Або, наприклад, сенсаційне викриття: телеканал  «Дом» планує запустити радіо й податися на найближчий конкурс Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Агов, цей конкурс уже давно відбувся, й  «Дому» нічого не дісталося. 

Короче кажучи, матеріал «України» в жодному разі не можна назвати «розслідуванням». А от щодо чорного піару, то ситуація має такий відтінок. Інформація, яку переказують «Слідами», загалом правдива: влада справді тисне на медіа, намагається перетворити «Дом» на загальнонаціональний піарний майданчик, готує собі потенційну медійну мережу. А ще Зеленський жахливо ставиться до журналістів, поки його команда лицемірно ставиться до «України» Ахметова. Проблема в тому, як «Слідами…» про це розповіли. 

Наприклад, тут детально показали піар влади на «Плюсах» і, бачить Коломойський, він там справді є. Але знаєте, де донедавна щомісяця піарили Зеленського? У новинах «України». Там же замовчували його причетність до офшорів, а на токшоу тим часом влада влаштовувала антикорупційні презентації без опонентів, зате з тортом. Це вже не кажучи про те, що піар політиків, просто інших, — основна робота каналу «Україна 24». Член наглядової ради цієї медіагрупи Дмитро Белянський може розповідати в інтерв’ю, що співробітники каналу — не «антикризові штабісти». Але вони точно пресcлужба: тридцять інтерв’ю Ляшка за пів року самі себе не візьмуть. 

Не забули «Сліди» і про стандартний «набір Зеленського»: порівняння серіалу «Слуга народу» з реальністю, підбірки невдалих цитат. Знову ж, «ми не ведемо медійну війну проти президента», — розповідає в інтерв'ю Дмитро Белянський. Просто в сюжеті про медіаімперію чомусь розповідаємо про розмір його кортежу. Причому з кадрами очевидно більшого, ніж зазвичай, спільного кортежу Зеленського та Лукашенка. 

Окремо варто згадати, чиї повідомлення лягли в основу «розслідування». Крім кількох адекватних джерел, тут цитують якийсь телеграм-канал Mediakiller, сайт під назвою «Економіка від пророка», купу очевидно ангажованих депутатів «Європейської солідарності» та навіть блог «Страны.ua». Із таким підходом не дивно, що у своїй боротьбі за «свободу слова», розслідування «України» фактично відбілило канали Медведчука. У сюжеті повідомили лише версію самих пропагандистів, що їх закрили через критику влади. А потім взагалі вирішили, що ці канали влада хоче замінити на лояльні. Ставити себе в один ряд із кумом Путіна — шкідлива медійна стратегія. І для каналу «Україна», і для всієї держави. 

Узагалі, говорячи про імідж, канал Ріната Ахметова намагався виглядати в цьому «розслідуванні» так, наче хоче як краще. Наприклад, журналісти хвилювалися, що влада, яка оголосила бойкот їхньому медіа, не відвідує обговорення важливих питань. Крім того, всю програму глядачам повторювали,  що «Україна» та «Україна 24» — це два найрейтинговіших канали держави. Але це неправда: за комерційною аудиторією «Україна» третя, а її інформаційна колега взагалі відсутня в десятці. За аудиторією 18+ «Україна 24» на восьмому місці. Гаразд, «Україна» перша за аудиторією 18+, але досить поглянути на топ її трансляцій, щоби зрозуміти, що новини та політичні програми тут ні до чого — люди дивляться на цьому каналі телесеріали й телемаскаради. 

У фіналі сюжету стосунки медіа Ахметова та команди президента драматизували максимально. «Україна» закликала медійників об’єднатися заради «захисту державності» (то ось до чого була ця дивна заява), нагадала про час «історичних випробувань» та вирішила, що їхній майданчик об’єднує опонентів. Останні слова матеріалу довірили аж Ентоні Блінкену, державному секретарю США. «Сліди» подали цитату, в якій американський можновладець вимагає відповідальності винних у нападах на журналістів. Нагадаємо, що поки що взаємних нападів між Зеленським та Ахметовим не було, лише обмін ось такими звинуваченнями. 

Також, оскільки глядачі телерозслідувань звикли, що в сюжетах є бодай якийсь екшен, їм подарували кілька хвилин героїчного тупцяння знімальної групи на прохідній будівлі, де квартирує іномовлення. Там анонімні автори розслідування намагалися передати запитання керівниці каналу «Дом» Юлії Островській, про яку раніше розповіли, — можливо, це і є головне їхнє викриття, — що вона колись розміщувала в інтернеті оголошення про пошук роботи із зарплатою в кільканадцять тисяч гривень. Хтозна, чому ця цифра так вразила розслідувачів. Зрештою, не достукавшись до Островської й не отримавши коментарів від вахтера, слідопити завершили косплей «Схем» і повернулись до цитування відкритих джерел. 

Канал «Україна» пів години проводив розслідування, але так і не знайшов суть проблеми. Влада веде політичну боротьбу з Ахметовим через журналістів, тому що ці журналісти, як доводить, зокрема, програма «Сліди», — це і є одна з політичних маніфестацій Ахметова. І це, до речі, теж не сенсація. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY