detector.media
10.12.2021 09:43
Байден зателефонував Зеленському на тлі російської ескалації: короткий зміст розмови президентів
Байден зателефонував Зеленському на тлі російської ескалації: короткий зміст розмови президентів
Джо Байден запевнив Володимира Зеленського, що переговори щодо України не можуть бути без України.

У четвер, 9 грудня, президент США Джозеф Байден у телефонному режимі розповів президентові України Володимиру Зеленському про результати його розмови з президентом Росії Володимиром Путіним. Перемовини відбулись на тлі стягування російських військ до кордонів України. 

Розмова відбулась о 20:34 за київським часом, а не о 19:30, як планувалось раніше. Білий дім пояснив затримку особливостями графіку президента США. Перемовини пройшли по захищеній лінії зв’язку і тривали майже 1,5 години. Після розмови із Зеленським Байден зателефонував лідерам країн Східної Європи, які входять до НАТО. 

.@potus talks with President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine from the Oval Office, to discuss Russia’s military build-up on Ukraine’s borders. pic.twitter.com/r8MmfXeiHW

— Doug Mills (@dougmillsnyt) December 9, 2021

Президент Зеленський за результатами розмови коротко повідомив, що сторони обговорили врегулювання ситуації на Донбасі та реформи в Україні.

«Президент США ознайомив мене зі змістом його розмови із Володимиром Путіним. Також обговорили можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі і перебіг внутрішніх реформ в Україні», написав Зеленський у твітері.

Голова ОП Андрій Єрмак в етері каналу «1+1» переказав ключові моменти розмови двох президентів.

Зміст розмови президентів за версією ОП: 

  1. Байден запевнив Зеленського, що США готові до масштабних санкцій проти Росії. Вашингтон також готовий надати Україні будь-яку необхідну допомогу у разі російської ескалації;
  2. Байден запевнив Зеленського, що рішення щодо вступу України до НАТО є суверенним правом України та членів Альянсу, а не Росії.
  3. Байден запевнив, що будь-які переговори та рішення, що стосуються України, не можуть бути без України.
  4. Зеленський і Байден обговорили включення США у мирний процес щодо Донбасу.
  5. Також президенти обговорили протидію гібридній агресії Росії і енергетичну проблематику.

«Окрему увагу президент України приділив проблематиці енергетичної безпеки нашої держави. Володимир Зеленський наголосив, що українська сторона розглядає проєкт "Північний потік-2" виключно через призму енергетичних і безпекових гарантій, а його просування позбавляє Україну важливого чинника стримування російської агресії».

Єрмак також заявив, що Вашингтон готовий включитися в мирний процес щодо Донбасу у форматі, паралельному Нормандській четвірці.

«Сьогодні можемо чітко говорити про те, що США прийняли для себе рішення бути активним учасником мирного процесу. Як це відбуватиметься – це залежатиме від багатьох обставин. Це може бути паралельний трек разом з нормандським форматом, тому що потрібно безумовно поважати, що наші партнери, Німеччина та Франція, за ці роки багато зробили», – сказав Єрмак.  

Голова ОП анонсував найближчим часом зустріч Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Коментар Білого дому

У Білому домі за результатами розмови повідомили, що президент Байден підтвердив принцип «жодних рішень чи дискусій щодо України без України».

Байден озвучив глибоке занепокоєння США та їхніх європейських союзників щодо агресивних дій Росії щодо України. Зокрема, Байден чітко заявив, що у разі подальшої військової інтервенції Кремль отримає відповідь у вигляді сильних економічних та інших заходів, додаткової оборонної техніки для України та зміцнення НАТО на східному фланзі. 

«Лідери закликали Росію здійснити розрядку напруги та погодились, що дипломатія є найкращим шляхом досягнення значимого прогресу щодо вирішення конфлікту. Президент Байден підкреслив готовність США долучитись до підтримки заходів на посилення впевненості для просування виконання Мінських домовленостей, на підтримку Нормандського формату», повідомив Білий дім.

Пізніше у Білому домі додали, що Байден не пішов на жодні поступки Росії у питанні України: «Одна нація не може змусити іншу націю змінити свій кордон, одна нація не може сказати іншій змінити свою політику, і нації не можуть говорити іншим, з ким працювати».

Читайте також: 

7 грудня 2021 року на тлі скупчення російських військ біля кордонів України відбулись переговори між президентом США Джо Байденом та президентом Росії Володимиром Путіним.

Путін заявив Байдену, що НАТО робить «небезпечні спроби освоєння» України, вступ Києва до Альянсу стане для Росії «червоною лінією». У Білому домі повідомили, що Байден відмовився йти на поступки Путіну щодо перспективи членства України в НАТО.

Також США заявили, що не прийматимуть будь-які спроби Росії провести «червоні лінії» для розширення НАТО. 

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

10 листопада президент Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України. Де-факто президент визнав стягування російських військ до кордонів України.

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив думку, що рішення про вторгнення російських військ до України лежить у Кремлі «на столі». Однак зараз немає свідчень, що воно остаточно ухвалене Москвою.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY