detector.media
09.12.2021 09:07
Низка видань у публікаціях про торгівлю підшипниками з так званою «ДНР» порушили кілька стандартів журналістики – Незалежна медійна рада
Низка видань у публікаціях про торгівлю підшипниками з так званою «ДНР» порушили кілька стандартів журналістики – Незалежна медійна рада

Незалежна медійна рада розглянула низку публікацій про те, що підприємство «Галпідшипник» начебто постачає запчастини на тимчасово окуповані території на предмет порушення законодавства, а також базових стандартів журналістики. Підставою для розгляду стало звернення представника приватного підприємства «Торговий дім “Галпідшипник”» Гліба Багмута.

Публікації з’являлись в мережі у квітні-червні 2021 року із досить гучними заголовками. Зокрема НМР розглянула наступні публікації:

У скарзі також згадували про публікації на ресурсах Знай.ЮА та новинного агрегатора MY.UA, однак на момент розгляду скарги ці публікації вже були видалені.

НМР виявила, що в оскаржених публікаціях містяться серйозні звинувачення щодо ПП «Галпідшипник» якщо не з погляду права, то з погляду сприйняття їх суспільством. Адже торгівля з Російською Федерацією, ще й під час війни, є питанням з особливим суспільним інтересом та чутливістю. Публікації зводяться фактично до переказів повідомлень у соціальній мережі без якої-небудь додаткової інформації по суті. Усі вони – у звинувачувальній тональності щодо підприємства, однак в усіх матеріалах відсутня позиція звинуваченого підприємства і не зазначено, чи редакції медіа намагалися її отримати. Це свідчить про відсутність балансу у текстах.

Інше питання – до джерел інформації та її достовірності. Єдиними джерелами інформації в кожній із груп оскаржених публікацій є дописи в соцмережі «Фейсбук». Причому один зі «спікерів» – Олексій Голобуцький – внесений «Текстами» до бази псевдосоціологів, а інший допис зроблений з неверифікованого акаунту.

Виданням варто було би залучити до коментування незалежних експертів, які могли б спробувати пояснити контекст того, в який спосіб зазвичай постачають деталі для техніки на окуповані території, який там обсяг ринку, попит, чи може така підшипникова продукція використовуватися на військовій техніці (на що натякається в публікаціях — див. нижче) та ін. У публікаціях також немає ознак того, що медіа намагалися самі з’ясувати, що це за підшипники, хто такий ФОП Шаповалов та інші структури, вказані як посередники «Галпідшипника» в дописі із соцмережі. Тобто фактично «розслідування» і перевірки фактів та джерел інформації видання не провели.

Незалежна медійна рада зазначає, що за відсутності збалансованого подання інформації, її перевірки та аналізу джерел, не можна говорити й про дотримання стандарту повноти подання інформації.

НМР звертає увагу й на те, що такі медіа, як «Лента.ЮА», «Голос.ЮА» та «Антикор», винесли тезу про постачання автозапчастин до «ДНР» у заголовки з посиланням на «експерта». У виданні «Антикор» публікацію розміщено в рубриках «Позиція», «Коментарі». Тобто від початку вказано на суб’єктивний характер повідомлення, а публікації не розміщено в новинних рубриках. При цьому деякі видання розмістили публікації в розділі «Новини», таким чином під виглядом новини подавши суб’єктивну думку, що є порушенням професійного стандарту відокремлення фактів від коментарів.

У своєму висновку Незалежна медійна рада відзначила, що неможливо сказати, що поширена про ПП «Галпідшипник» інформація є недостовірною суто на підставі її негативного характеру, але підприємство має право звернутися до суду з позовом. При цьому НМР наголошує на тому, що не досліджувала правдивості чи неправдивості інформації про постачання підшипників на окуповані території. І зауважує, що торгівля з окупованими РФ територіями та продовження роботи там українських підприємств є особливо чутливою темою і становить в Україні суспільний інтерес, і такі випадки мають висвітлюватися медіа. З’ясовувати факти такої торгівлі мають правоохоронні органи та суд.

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що низка сайтів порушили у своїх публікаціях про ТД «Галпідшипник» професійний стандарт збалансованого та повного подання інформації, стандарт відокремлення фактів від коментарів, а також подали її упереджено та необ’єктивно. Тим самим видання порушили п.п. 6, 9, 10 Кодексу етики українського журналіста, а також ч. 2 ст. 302 Цивільного кодексу України.

З повним висновком НМР можна ознайомитися за посиланням.

Довідка про Незалежну медійну раду:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова ради – Антоніна Черевко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Фото: delo.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY