detector.media
07.12.2021 14:39
Білий дім щодо перемовин Байдена та Путіна: США відкидають «червоні лінії» Росії
Білий дім щодо перемовин Байдена та Путіна: США відкидають «червоні лінії» Росії
Джо Байден під час розмови з Володимиром Путіним обговорить питання стягування військ Росії до кордону з Україною.

США не прийматимуть будь-які спроби Росії провести «червоні лінії» для розширення НАТО та підтверджують прихильність принципам, що кожна країна вирішує сама питання власної безпеки.

Про це у Білому домі заявили напередодні перемовин президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна, які відбудуться 7 грудня о 17.00 за київським часом.

«Сполучені Штати підтримують принцип, згідно з яким кожна країна має суверенне право ухвалювати власні рішення щодо своєї безпеки. Це прописано в установчих документах Альянсу, і це залишається політикою США сьогодні і в майбутньому... Ми не будемо діяти за логікою схвалення будь-чиїх "червоних ліній».

У Білому домі додали, що Вашингтон готовий вести дискусії з Росією щодо певних занепокоєнь з обох сторін. «Росію турбує активність НАТО, а НАТО й США занепокоєні діями Росії».

Контекст: 30 листопада Путін заявив про існування «червоних ліній», якими він вважає отримання Україною сучасних видів озброєнь та вступ до НАТО. Таку заяву президент Росії зробив на тлі скупчення російських військ біля кордонів України.

У Білому домі заявили, що Байден під час розмови висловить Путіну занепокоєння через нарощування російських військ біля кордонів України.

«Коли мова йде про Україну, ми чітко висловили свою глибоку стурбованість доказами того, що Росія підкріплює свої наміри масштабних військових дій проти України. Ми не знаємо, чи ухвалив президент Путін рішення щодо подальшої військової ескалації проти України, але ми знаємо, що він створює можливості для цього. Ми вже бачили подібний сценарій раніше, в 2014 році, коли Росія вперше вдерлася до України. Зараз, як і в 2014 році, росіяни посилюють дезінформацію, намагаючись зобразити Україну агресором. Вочевидь, президент Байден говоритиме про це».

У Білому домі зазначили, що президент Байден є послідовним у своєму прагненні уникати будь-яких конфліктів.

«Ми можемо працювати разом над такими питаннями, як стратегічна стабільність і контроль над озброєннями. Але коли це буде необхідно, США забезпечать значущі наслідки за шкідливі та дестабілізуючі дії».

Виходячи з цього, США закликали Росію повернутися до дипломатичного вирішення, включаючи виконання Мінських угод.

Окрім скупчення російських військ біля кордону України Байден під час розмови також  порушуватиме питання стратегічної стабільності, кіберпростору та ядерної програми Ірану.

Читайте також: 

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

10 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України. Де-факто президент визнав стягування російських військ до кордонів України.

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив думку, що рішення про вторгнення російських військ до України лежить у Кремлі «на столі». Однак зараз немає свідчень, що воно остаточно ухвалене Москвою.

Фото: jlhervàs/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY