detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
04.12.2021 13:00
«Іспанський сором» і згадки про шашлики. Моніторинг теленовин 22–27 листопада 2021 року
«Іспанський сором» і згадки про шашлики. Моніторинг теленовин 22–27 листопада 2021 року
Пресмарафон Зеленського виявив серед медійників лояльних, ображених та скривджених. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

Вперше моніторинг не зафіксував матеріалів із ознаками замовності на каналі Шуфрича-Медведчука — Першому незалежному / UkrLive. Важливо, що йдеться суто про праймові випуски новин, які входять до вибірки моніторингу. З моменту створення Першого незалежного із решток підсанкційних медіа Медведчука щотижня в новинах транслювали заяви «Опозиційної платформи — За життя» та скаржилися на утиски свободи слова. Цього ж тижня тут узагалі не згадували про «ОПЗЖ», але критикували нардепів від «Слуги народу». Про причини такого затишшя поки що рано робити висновки.

 

Найпопулярнішим інфоприводом тижня стали ДТП, зокрема розслідування резонансних аварій у Харкові. І хоча найпалкіше обговорювався президент і його команда — пресмарафон, день народження Єрмака на державних гелікоптерах — наймасовішими для новин темами були коронавірусні хроніки: рівень захворюваності, зміни в обмеженнях по Україні та за кордоном, темпи вакцинації. У суспільно-політичній площині багато висвітлювали у новинах і черговий мітинг антивакцинаторів, родзинкою якого стали плакати з перекресленим QR-кодом, що веде на сайт путінської партії.

Марафон чи водевіль

Пресконференція президента 26 листопада стала найбільш обговореною темою теленовин у кінці тижня. Найлояльніше до Зеленського її висвітлювали на каналах Пінчука та «1+1», найбільш емоційно — на 5 каналі.

Найпопулярнішими тезами президента стали нібито підготовка державного перевороту, в який нібито втягують олігарха Ріната Ахметова; розслідування зриву спецоперації з «вагнерівцями»; чи буде відставка голови Офісу президента Андрія Єрмака; загроза російського вторгнення; проблеми енергетики, тарифів та енергоефективності.

Про акцію, яку влаштували біля місця проведення пресмарафону недопущені журналісти, розповіла більшість каналів. Не згадували про неї на СТБ, а на ICTV без коментарів обурених медійників дали виправдання від ОПУ: мовляв, обмеження через епідемію. І так сталося, що на обох цих каналах у матеріалах із пресконференції лише переказували заяви Зеленського, закадровий текст підводив до його заяв, про суперечки із журналістами та підвищені емоцій майже не йшлося, а найбільш критичним моментом було те, що Зеленський не дав чіткої відповіді, чи балотуватиметься на другий термін (а раніше казав, що йде лише на один).

 

На «1+1» критика межувала з виправданнями. Подавали позицію й недопущених журналістів, і тих, хто вважає, що обмеження виправдані. Згадали в сюжеті і про перепалки Зеленського з Юрієм Бутусовим. Але у відповідь редактора «Цензор.нет» на звинувачення Зеленського чомусь «не влізла» найзмістовніша його фраза: «Все, що ви тут розповіли, — брехня». Попередній уривчастий фрагмент перепалки обрізали саме перед цими словами. А також до сюжету ввійшло питання Наталі Мосейчук: «Ви вже зрозуміли, у чому причини зміни риторики лідерів громадської думки, журналістів, ведучих провідних засобів масової інформації, яких ви так гостинно пригощали шашликами, щодо вас?». Пізніше у випуску «ТСН» іще раз дали ключові виступи Зеленського без коментарів (тобто однобоко): про Ахметова і переворот, Єрмака та майбутні вибори.

 

З урахуванням медіапротистояння між Зеленським і Ахметовим сюжет каналу «Україна» виглядав доволі стримано й майже без перегинів. Тут, як і в матеріалах більшості каналів, не фокусувалися на звинуваченнях Зеленського на адресу медіа Ахметова у пропаганді, але згадували перепалки з Бутусовим та загалом відзначили емоційну реакцію на гострі запитання. Ведучі порівнювали цей марафон із першим, на якому було значно більше журналістів та запитань. Єдиною надмірно емоційною шпилькою була фраза кореспондентки за кадром: «А поки перші особи відпочивали, війська Росії на кордоні нікуди не поділися, — дорікають журналісти президенту». Окремо опитали журналістів, чи задоволені вони відповідями президента. З усіх медійників у матеріал увійшли відповіді Савіка Шустера та Наташі Влащенко, які працюють у холдингу Ахметова, а також Михайла Ткача та Юрія Бутусова, які конфліктували із Зеленським.

 

Найбільш емоційною подача була на 5 каналі, але в основному за рахунок підводки ведучого: «Між іспанським соромом і поганим водевілем», «на гострі запитання реагував нервово і переходив на особистості». Також присутність явно не прихильного до Зеленського 5 каналу на пресмарафоні подавалася як дивина дивна. Кореспондентка відзначила, що телевізійників допустили до президента без власних телекамер. Також емоційно оцінили репліки Зеленського щодо екскерівника розвідки Василя Бурби: «І його президент ледь камінням не закидав». Після сюжету повідомили і про схвальний пост-реакцію голови Офісу президента Андрія Єрмака на пресмарафон, але у такій версії: «Сам себе не похвалиш — ходиш, як обпльований». І розкритикували Єрмака за відключені коментарі, бо «прочитав би багато всього цікавого...».

 

Однією з найгучніших заяв Зеленського були звинувачення на адресу Ахметова щодо можливого його втягування у нібито державний переворот. «UA: Перший», «Інтер», «1+1», 5 канал, «Україна» дали відповідь Ахметова, який каже, що все це неправда. А Перший незалежний крім Ахметова також вирішив процитувати… речника Путіна: «Дмитро Пєсков спростував цю інформацію, заявивши, що у Росії таких планів не було». «Спростування» (а насправді заперечення) стосувалося слів, що «представники з України, скажімо так, з представниками Росії, скажімо так, обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні».

На «Інтері» після доволі повного сюжету з пресконференції додали критичну заяву «Опозиційної платформи — За життя»: «Мовляв, люди хотіли почути від Зеленського чіткі відповіді, як подолають енергетичну кризу, інфляцію та коли настане мир. Але натомість країна побачила політичну виставу». На «Інтері» активніше за інші канали протягом тижня розбирали умови співпраці України з Міжнародним валютним фондом, проводячи паралелі між траншем та зростанням цін на газ. Саме по цій темі питання поставив президенту на пресконференції кореспондент «Інтера» Олександр Васильченко.

Єрмак і гелікоптери

Справжнім антигероєм голова Офісу президента Андрій Єрмак став у новинах 5 каналу. Там його згадували найчастіше за тиждень — щодня як мінімум в одному матеріалі, а 26 листопада після спілкування Зеленського з журналістами — одразу у трьох. Говорили про нього у негативному контексті: і про вплив на зрив операції з вагнерівцями, і про акцію «Демсокри» з вимогою його відставки, і про його святкові перельоти державними гелікоптерами, і щодо нових призначень в Офісі президента. «Сьогодні стало відомо про посилення Єрмака ще одним одіозним кадром. Ексрегіонал Ростислав Шурма, який розповідав в інтерв’ю, що війна на сході вигідна владі і тому її так довго не можуть закінчити, тепер новий заступник голови Офісу президента», — розповів ведучий у випуску 23 листопада. До речі, призначення це помітили й у новинах «UA: Першого», там біографію Шурми відзначили більш стримано: «В минулому Шурма був членом Партії регіонів, у четвертому скликанні Верховної Ради був помічником нардепа від СДПУ(о) Ігоря Шурми, який є його батьком. На останніх парламентських виборах сам балотувався під шостим номером у списку Опозиційного блоку. Доти працював гендиректором "Запоріжсталі", що входить до групи "Метінвест" Ріната Ахметова та Вадима Новинського».

Про скандал зі святкуванням дня народження Єрмака у новинах повідомляли вибірково. 25 листопада на «1+1» розповіли про розслідування «Української правди» та завершили коментарем Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, який підтвердив факт використання гелікоптерів, але «жодного перевищення службових повноважень у цьому не вбачає». Великий сюжет вийшов на каналі «Україна», розгорнуто розповіли про зміст дослідження з коментарями головної редакторки «Української правди» Севгіль Мусаєвої. В кінці додали реакцію Єрмака на закиди, але й включили коментарі Вадима Карасьова та Юрія Бутусова: перший говорив, що це розчарує виборців, другий — що це безпосередня корупція. Обох важко назвати експертами в цій ситуації, адже Карасьов не приховує політичної позиції, щонайменше гостро критичної до влади, а Бутусов — учасник свіжого конфлікту з Зеленським. 

Також розгорнуто про розслідування розповіли на 5 каналі. Але, крім Бутусова, реакцій Єрмака та Монастирського, також включили коментар авіаційного експерта Богдана Долінце та повідомили, що редакція скерувала запит до Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національного антикорупційного бюро України, щоби встановити, чи правомірно використовувався службовий гелікотер. І наступного дня ще раз на 5 каналі повернулися до суперечливих пояснень Андрія Єрмака щодо святкування в Карпатах: за словами автора розслідування Михайла Ткача, Єрмак так і не дав йому прямої відповіді, був він чи не був у президентській резиденції, адже раніше він це заперечував. На Суспільному повідомлення про святкування 25 листопада почали з заперечення Офісу президента. У матеріалі подали дві сторони: виявлені факти «Української правди» та заперечення Єрмака, без сторонніх коментаторів.

Також на Суспільному, ICTV та Першому незалежному вже 26 листопада згадали про це розслідування, після того як Зеленський на пресконференції підтвердив, що таки літав гелікоптером ДСНС до резиденції в Карпатах.

Енергокриза, погані «слуги» та політичні рейтинги

На пресконференції президент звинувачував медіа Ахметова у некоректному висвітлення проблем зі стартом опалювального сезону. І хоча на каналах Ахметова і навіть Порошенка справді такі матеріали виходили, але цього тижня у гру включився й «Інтер», надаючи ефір лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко, яка звинувачувала владу у зриві закупівель вугілля для котелень та вимагала це розслідувати. На каналі Ахметова про зрив закупівель владі говорив нардеп від  «Батьківщини» Валентин Наливайченко.

 

На 5 каналі поширили заяву Петра Порошенка з вимогою скликати засідання РНБО через можливе вторгнення Росії «за участі лідерів парламентських фракцій за винятком "ОПЗЖ"». Порошенко у своєму коментарі вчергове нагадав, що хоче бути дипломатом та спілкуватися із західними партнерами України.

Тим часом на «Інтері» 25 листопада розповіли про обшуки у депутата Івано-Франківської облради від «Європейської солідарності» Сергія Волошина. Волошин у сюжеті каже, що обшуки проводили у справі замаху на помічника президента Сергія Шефіра. Мовляв, перевіряють усіх власників гвинтівки тієї марки, з якої, ймовірно, стріляли в авто Шефіра. Коментарів правоохоронців у сюжеті немає, а нардеп від «ЄС» Володимир В’ятрович називає обшуки абсурдними.

 

Критичні матеріали про «Слуг народу» вийшли цього тижня на «Україні» та Першому незалежному. На каналі Ахметова розповіли, що «на елітному порше» за перевищення швидкості у Харкові зупинили нардепа від монобільшості Олександра Куницького: «І тут ще один неймовірний збіг. Це сталося у Харкові на тому самому злощасному перехресті, де зіткнулися машини Зайцевої та Дронова і тоді загинули шестеро людей». У сюжеті немає спроби отримати коментар нардепа чи його представників: «Просить розгляд справи відкласти та до поліції потім так і не з'явився, замість себе відрядив адвоката». Але і коментарів адвоката по суті немає, лише йдеться, що у нього бракує часу, аби вивчати матеріали справи. Левову частку сюжету проводили паралелі з трагічним ДТП, що сталося в тому ж місці, й нагадували, що «слуг» уже не вперше ловлять на порушення на дорогах. Коротко про інцидент також згадали на СТБ, але без коментарів та надмірної драматизації. На Першому незалежному 23 листопада випустили сюжет з оглядом роботи громадських приймалень нардепів від «Слуги народу». У сюжеті наведені приклади, коли за вказаними офіційними адресами нічого немає і про роботу нардепів нічого не знають. Для огляду взяли лише приклади зі нардепами від провладної партії та не запитали їхніх пояснень.

«Україна» та 5 канал 24 листопада розповіли про результати соціологічного дослідження Центру Разумкова. І кожен у них побачив щось своє. На 5 каналі наголошували: «Партія "Слуга народу" втрачає підтримку виборців. А найближчий переслідувач — “Європейська солідарність” — навпаки, її нарощує». Також акцентували, що йде «скорочення відриву» між Порошенком і Зеленським в умовному президентському рейтингу. При цьому не згадують, що якби вони опинилися у другому турі, за моделлю соціологів, переміг би чинний президент. А на «Україні» новину почали з найменш очевидного сценарію: «У разі виходу в другий тур екс-спікер Дмитро Разумков переміг би Володимира Зеленського. Ось подивіться, у нього було б 50,5 % голосів тих, хто визначився, а у Зеленського 49,6%». При цьому не уточнили, що рейтинг Разумкова такий, що його шанси вийти у другий тур виглядають поки що малоймовірними.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY