detector.media
04.12.2021 07:17
«Слуга народу» Василевська-Смаглюк розкритикувала YouControl. Адміністрація ресурсу відкидає звинувачення
«Слуга народу» Василевська-Смаглюк розкритикувала YouControl. Адміністрація ресурсу відкидає звинувачення
У компанії стверджують, що агрегують та оприлюднюють лише відкриті дані, які публікуються на вимогу закону.

Народна депутатка України від партії «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк у фейсбук-дописі висунула низку звинувачень на адресу ресурсу YouControl, яким користується чимало журналістів для отримання інформації про компанії та їхніх засновників. Депутатка стверджує, що ресурс поширює персональні дані («номери паспортів, ідентифікаційні коди, домашні адреси та мобільні телефони громадян»), «і кожен охочий може зробити з ними все, що завгодно». На офіційній сторінці YouControl твердження Ольги Василевської-Смаглюк назвали «фейком».

Ольга Василевська-Смаглюк, яка перш ніж потрапити до Верховної Ради, була журналісткою телеканалу «1+1», розповіла, що сама користувалась даними з YouControl «в розрізі адрес юридичних осіб та їхніх засновників». Втім, за її словами, на ресурсі є дані, які закон забороняє збирати та поширювати.

«Минулого року одному з працівників Держаудиту спалили машину. Як ви гадаєте, звідки взяли номер машини та домашню адресу так, щоб не залишити за собою жодного сліду? Адже для доступу до єдиного реєстру нерухомості або єдиного реєстру фіз- або юросіб Мін'юсту, потрібен електронний цифровий підпис, тобто ідентифікація того, хто запитує. В YouControl така ідентифікація, можливо, є, але це не державний реєстр, а приватна фірма»,  — пише депутатка, не називаючи прізвища людини, якій нібито спалили машину.

Василевська-Смаглюк стверджує, що «держава ніяк не контролює, хто сьогодні чи завтра може шукати нашу адресу, адресу наших батьків, номер і марку авто, паспортні дані і з якою метою це робиться». Вона також заявила, що «у воюючій країні придбати дані наших воїнів за рубль може будь-який агресор». Вона додала, що чекає на відповідь Міністра юстиції, Уповноваженої Верховної Ради з прав людини та адміністрації YouControl.

У YouControl відповіли, що платформа «акумулює дані, що містяться виключно у відкритих реєстрах. А будь-яка інформація, крім тієї, доступ до якої обмежено законом, є відкритою. З чорними базами ми ніколи не співпрацювали. Приватні (персональні) дані громадян теж можуть бути відкритими, якщо людина сама вирішить ними поділитися. Або у разі, якщо матиме це зробити за законом (у випадку з приватними підприємцями, скажімо)». У компанії також припустили, що політикиню непокоїть необхідність звітувати перед суспільством та оприлюднювати інформацію, яку політикам хотілося б залишити в секреті.

У більш предметній відповіді юрист компанії Данило Глоба, посилаючись на законодавчі акти,  стверджує, що номерів автомобілів платформа не публікує і взагалі агрегує лише ті дані, які публікуються згідно з законом. «Кожен журналіст, який користувався сервісом, точно знає, що YouControl ніколи не використовував інформацію з обмеженим доступом», — пише Данило Глоба.

Засновник і керівник YouControl Сергій Мільман каже, що широке охоплення, якого набув допис Ольги Василевської-Смаглюк, вимагає спростування. «Звісно, ми готові давати його у публічній площині, а за необхідності, захищати репутацію в суді. Документи для суду вже готують адвокати», — цитує Сергія Мільмана пресслужба компанії.

Це не перший випадок, коли державні органи чи політики висловлюють претензії до YouControl. У липні 2016 року проти компанії відкрили кримінальну справу: інкримінували незаконний збут спеціальних технічних засобів, негласне отримання інформації в інтересах Росії, а згодом – незаконний збір інформації та несанкціоноване втручання в роботу відкритих державних реєстрів. В офісі компанії та в квартирі Сергія Мільмана провели обшук; на підтримку сервісу проводили мітинг, його захищали міжнародні організації. Судовий процес тривав два роки, у листопаді 2018 року Служба безпеки України передала справу до поліції, яка 14 березня 2019 року закрила справу через відсутність складу злочину.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY