detector.media
01.12.2021 12:17
Лукашенко розглядав можливість видачі «вагнерівців» Україні – Єрмак
Лукашенко розглядав можливість видачі «вагнерівців» Україні – Єрмак
Андрій Єрмак: І тут виявилося, що жодного документа, необхідного для екстрадиції злочинців, а відповідно і для їхнього арешту в Україні, взагалі не існує.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю «РБК-Україна» заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко розглядав можливість видачі «вагнерівців» Україні.

«Я знаю, що Лукашенко дійсно розглядав можливість видачі нам привезених туди з Росії людей, чого, на жаль, не сталося… І, наскільки мені відомо, після розмови президента Зеленського з президентом Лукашенком відповідні органи почали готувати документи», – заявив Єрмак.

За словами Єрмака, планувалося, що генпрокурор полетить до Мінська з документами щодо екстрадиції.

«І тут виявилося, що жодного документа, необхідного для екстрадиції злочинців, а відповідно і для їхнього арешту в Україні, взагалі не існує. Чому не були готові документи? У подібних ситуаціях необхідно дотримуватися процедур – зрештою, міжнародному співтовариству якось треба пояснити, на якій підставі проведений арешт».

Читайте також:

Також Єрмак заперечив, що дав вказівку ексочільнику ГУР Василю Бурбі перенести операцію із затримання «вагнерівців».

17 листопада 2021 року Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

У розслідуванні йдеться, що про відтермінування спецоперації керівника ГУР Василя Бурбу та заступника голови СБУ Руслана Баранецького попросив Андрій Єрмак. Bellingcat не вказував, чи це було прохання особисто Єрмака, чи голова ОП передав розвідникам вказівку президента. 

У розслідуванні Bellingcat немає згадок про залученість до спецоперації спецслужб інших країн. Згідно з його текстом, операцію реалізовували виключно ГУР Міноборони та СБУ. Також у матеріалі Bellingcat немає жодних згадок про нібито «злив» росіянам інформації про плани провести спецоперацію, про що раніше писали окремі журналісти.

Василь Бурба заявив, що активну фазу операції із захоплення «вагнерівців» було перенесено за вказівкою президента Володимира Зеленського. За його словами, вказівку розвідникам передав Андрій Єрмак.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY