detector.media
01.12.2021 11:49
Єрмак заперечив, що дав вказівку відкласти спецоперацію щодо «вагнерівців»
Єрмак заперечив, що дав вказівку відкласти спецоперацію щодо «вагнерівців»
Андрій Єрмак: Я не давав Бурбі жодних команд і, природно, я не отримував жодних команд і вказівок від президента.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтервʼю «РБК-Україна» заперечив, що дав вказівку ексочільнику ГУР Василю Бурбі перенести операцію із затримання «вагнерівців».

«Я, звісно, не давав Бурбі жодних команд. Нам дорікають, що ми спочатку заперечували операцію, а потім визнали її. Я хочу це пояснити. Підкреслю: жодної санкціонованої операції, про яку каже пан Бурба, не було. Немає жодної суперечності між тим, що ми говорили раніше, і що говоримо зараз. Я не відмовляюся від своїх слів…. І, природно, я не отримував жодних команд і вказівок від президента», – сказав Єрмак.

Раніше Василь Бурба заявив, що активну фазу операції із захоплення «вагнерівців» було перенесено за вказівкою президента Зеленського. За словами Бурби, вказівку розвідникам передав Андрій Єрмак.

Також Єрмак заявив, що президент Володимир Зеленський не давав згоди на проведення операції. За словами голови ОП, це була «операція не українських спецслужб». 

Єрмак стверджує, що було проведено операцію із документування бойовиків, це була «чудова операція, блискуче проведена нашою розвідкою».

«Так ось, документування та розслідування злочинів тривало тривалий час і триває досі», – каже Єрмак.

Єрмак вважає, що варіант спецоперації з посадкою літака для затримання «вагнерівців» міг стати «авантюрою чистої води і військовим злочином».

На його думку, після проведення такої спецоперації Україна опинилася би у міжнародній ізоляції.

«А якби на борту були жінки і діти? А ви можете уявити собі можливі варіанти поведінки головорізів при екстреній посадці літака на території країни, де їм загрожує довічне ув'язнення?».

17 листопада 2021 року Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

У розслідуванні йдеться, що про відтермінування спецоперації керівника ГУР Василя Бурбу та заступника голови СБУ Руслана Баранецького попросив Андрій Єрмак. Bellingcat не вказував, чи це було прохання особисто Єрмака, чи голова ОП передав розвідникам вказівку президента. 

У розслідуванні Bellingcat немає згадок про залученість до спецоперації спецслужб інших країн. Згідно з його текстом, операцію реалізовували виключно ГУР Міноборони та СБУ. Також у матеріалі Bellingcat немає жодних згадок про нібито «злив» росіянам інформації про плани провести спецоперацію, про що раніше писали окремі журналісти.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY