detector.media
30.11.2021 20:08
Білоруський пропагандист потрапив у п’ятий пакет санкцій Євросоюзу
Білоруський пропагандист потрапив у п’ятий пакет санкцій Євросоюзу
Марат Марков проводив «інтерв’ю» з Романом Протасевичем, а також був заступником начальника ідеологічного управління адміністрації президента.

Білоруська служба «Радіо Свобода» з посиланням на свої джерела в Брюсселі опублікувала список п'ятого пакета санкцій Євросоюзу, в який потрапили 17 офіційних осіб та 11 організацій.

В списку – високорангові силовики, начальники прикордонної служби, судді, прокурор, авіакомпанія «Белавіа», турагентства та інші установи та підприємства.

Зокрема, туди потрапив пропагандист телеканалу «ОНТ» Марат Марков. Раніше Марков був заступником начальника ідеологічного управління адміністрації президента – він 8 років працював в апараті Лукашенка. Його називають в мережі «білоруським Соловйовим». 

З 2018 року обіймає посаду голови правління ЗАТ «Другий національний телеканал» (телеканал ОНТ). У грудні 2020 року він отримав спеціальну премію Лукашенка за «створення авторських телепередач про людей, події та досягнення суверенної Білорусі». Державні нагороди від Лукашенка отримував ще один пропагандист – Григорій Азарьонок

Марков проводив «інтерв’ю» із затриманим білоруським медіаактивістом Романом Протасевичем після посадки літака Ryanair у Мінську. Після цього «інтерв'ю» Білорусь покинув політолог Артем Шрайбман, оскільки Протасевич назвав його ім'я серед учасників опозиційного чату. 

Нагадаємо, що Роман Протасевич та Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. На думку експертів, у салоні літака перебували співробітники спецслужб Білорусі.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив «інтерв'ю» із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської, і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича. Напередодні батьки Протасевича заявили, що проти Романа щодня застосовували у СІЗО насильницькі дії.

21 червня про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання Протасевича та Сапеги оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада. 24 червня Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY