detector.media
30.11.2021 13:09
Напад на журналістів «Схем»: обвинувачені не визнають своєї провини
Напад на журналістів «Схем»: обвинувачені не визнають своєї провини
Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила фігурантів справи.

У вівторок, 30 листопада, у Голосіївському районному суді завершилося підготовче засідання у справі нападу на знімальну групу програми «Схеми» в «Укрексімбанку».

Як повідомляє «Радіо Свобода», обвинувачені заявили, що не визнають своєї провини. Це ексголова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер, ексдиректор департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов, колишній директор департаменту банківської безпеки установи Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки Олег Осіпов.

Дії колишнього голови правління банку Євгена Мецгера та його прессекретаря кваліфікують за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища»).

Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями: за тією ж 171-ою та 121-ою («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Нагадаємо, програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $60 000 000».

Під час запису інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю із Мецгером, однак після запитання про кредит структурам, пов'язаним із «ДНР», він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал.

Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.  

11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Також підозри були повідомлені директору департаменту банківської безпеки Ігорю Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Спочатку підозрюваних відсторонили від роботи, проте 9 листопада поновили на своїх посадах.

12 листопада в мережі поширили відео, на якому співробітники банку оплесками зустрічають поновленого на посаді Тельбізова. Відео спричинило хвилю обурення серед журналістів та користувачів соцмереж, засудив поведінку співробітників банку і міністр фінансів Сергій Марченко. 12 листопада наглядова рада банку звільнила Тельбізова та Осіпова. 

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY