detector.media
27.11.2021 10:41
Петро Терентьєв докладно пояснив, чому закрив доступ до сайту «По той бік пандемії»
Петро Терентьєв докладно пояснив, чому закрив доступ до сайту «По той бік пандемії»
Співвласник «Букв» готовий відкрити доступ до ресурсу, якщо отримає відповіді на низку запитань.

Онлайн-видання «Букви» оприлюднило заяву свого співвласника Петра Терентьєва щодо блокування доступу до сайту «По той бік пандемії», який публікував розвінчування фейків про коронавірусну епідемію. Із 22 листопада сайт, який є спільним проєктом низки медіа та організацій, не відкривається — встановлена переадресація на «Букви».

У заяві Петро Терентьєв докладно виклав перебіг подій, що призвів до блокування сайту. Зокрема він наголошує, що купив домен coronafakes.com і оплачував створення, розробку сайту і хостинг. Однак згодом випадково дізнався, що Альона Романюк пішла з проєкту «По той бік новин», «коли звернувся до неї щодо публікації на Facebook-сторінці “По той бік новин” (в описі сторінки було посилання на coronafakes.com. Ця сторінка була майданчиком для поширення контенту з coronafakes.com) про “Букви”, де критикувалася нібито маніпулятивна підводка СММника до допису». За словами Петра Терентьєва, він довго намагався з’ясувати, хто саме займається фактчекінгом у проєкті «По той бік новин», але не зміг. «Я витратив 5 годин, але так і не отримав чітких відповідей, хто зараз є автором публікацій, хто є фактчекером і хто ухвалює рішення щодо того, що є фейком або маніпуляцією», — пише Петро Тетентьєв. Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що після звільнення Альони Романюк проєктом «По той бік новин» керує Сергій Одаренко.

За словами Петра Терентьєва, вони з керівницею Інституту розвитку регіональної преси Людмилою Панкратовою «дійшли згоди, що “По той бік новин” публікує допис про видалення попередньої публікації та на цьому ми дискусію припиняємо. Також ми домовилися утриматися від коментарів, щоб не розпалювати ворожнечу у коментарях, але СММник “По той бік новин” одразу ж почав коментувати, порушивши таким чином нашу домовленість». Допис із докладним коментарем щодо конфлікту з’явився на сторінці «По той бік новин» 25 листопада.

Петро Терентьєв пише, що як власник домену coronafakes.com несе відповідальність за зміст ресурсу. Також він згадує про «атаки», які нібито відбуваються на «Букви» та на нього і його родину особисто (йдеться про звільнення частини команди та звинувачення у чорному піарі, зокрема в інтерв’ю двох колишніх працівників онлайн-виданню «Бабель»). «Я прийняв рішення тимчасово переадресувати домен на свій інший власний домен “Букви”, поки ми не з’ясуємо, хто зараз керує coronafakes.com, хто публікує контент та який статус мають громадські організації, які створювали проєкт... Я готовий відкрити доступ до coronafakes.com та передати право власності на домен, якщо нарешті отримаю аргументовану відповідь, кому все ж таки належить проєкт», — йдеться в заяві Петра Терентьєва.

Команда проєкту Інституту розвитку регіональної преси «По той бік новин», яка наповнювала сайт, раніше повідомила, що створює новий сайт на заміну «По той бік пандемії».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY