detector.media
25.11.2021 14:12
Дві регіональні компанії отримали попередження від Нацради через порушення у день пам’яті
Дві регіональні компанії отримали попередження від Нацради через порушення у день пам’яті
Попередження отримали телеканал «СТС» та радіостанція «Дані».

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення оголосила попередження телеканалам «СТС» (юридична особа – ТОВ «Телекомпанія СТС», м. Суми) та «Дані» (юридична особа  ТОВ «Дані-Теплоцентр», м. Балаклія) через недотримання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 25 листопада.

Мова йде про 29 серпня, День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Позапланова перевірка сумського телеканалу «СТС» виявила, що цього дня він не оголосив о 12:00 хвилину мовчання. Також на екрані між 06:00 та 12:30 не було розміщено палаючої свічки. Не поширювалося в ефірі мовника і повідомлення про день пам’яті у проміжку часу між 06:00 і 12:30.

У наданих Нацраді поясненнях щодо виявлених порушень товариство посилається на людський фактор, зауважуючи на неналежному виконанні деякими його співробітниками своїх посадових обов’язків. Мовник повідомляє, що саме у цей час на каналі відбувався процес зміни керівництва й переформатування штатного розпису.

У ефірі радіостанції «Дані» регулятор зафіксував твори мажорного звучання. Йдеться про пісні «Кохання-зітхання» («Любовь-морковь») у виконанні Олі Полякової та «Зроби мені хіп-хоп» у звучанні гурту «Танок на майдані Конґо».

Представниця компанії Тетяна Фоміна звернула увагу, що у правилах регулятора забороняється виконання мажорного звучання. Однак згадані твори були виконані у мінорному звучанні. На підтвердження цієї думки вона надала висновок Балаклійської музичної школи.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль зазначив, що у правилах регулятора формування стосується емоційного сприйняття цих творів.

«Мова йде про звучання, а не тональність. Це скорше питання настрою, а не тональності. У цьому контексті ці згадані пісні недоречні», – каже Коваль.

А член Нацради Максим Онопрієнко додав, що у відповіді фахівців Балаклійської музичної школи міститься запитуваний ладо-гармонічний аналіз пісень, однак відсутній висновок щодо визначення мажорного/мінорного звучання аудіовізуальних творів «Кохання-зітхання» («Любовь-морковь») у виконанні Олі Полякової та «Зроби мені хіп-хоп» у виконанні гурту «Танок на майдані Конґо».

Зафіксовано і трансляцію радіокомпанією аудіовізуального твору «Удвох» («Вдвоём») у виконанні Наргіз і Максима Фадєєва. Прізвище цього російського співака внесено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Тетяна Фоміна посилалась на порушення статті 10 Європейської конвенції. Однак регулятор проголосував за винесення компанії попередження.

Нагадаємо, Нацрада не оголосила «Інтеру» попередження за показ радянських фільмів за участю акторів, котрі внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY