detector.media
25.11.2021 12:18
Нацрада не оголосила «Інтеру» попередження за показ радянських фільмів
Нацрада не оголосила «Інтеру» попередження за показ радянських фільмів
Регулятор звернув увагу на законодавчу колізію і закликав канал надалі не демонструвати фільми за участю акторів, котрі внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

У четвер, 25 листопада, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення розглянула результати шести перевірок телеканалу «Інтер». І за їхніми результатами регулятор вирішив взяти порушення до відома і не виносити попередження телеканалу.

Нацрада призначала перевірки 15 липня, 12 серпня,  2 вересня, 16 вересня через показ фільмів за участю акторів, котрі внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. 

Це «Місце зустрічі змінити не можна» за участі Станіслава Говорухіна, «В’язень замку Іф» за участі Михайла Боярського, «Д’Артаньян і три мушкетери» за участі Михайла Боярського, Ірини Алфьорової, Аліси Фрейндліх, Олега Табакова й Бориса Клюєва, «За сімейними обставинами» за участі Євгена Стеблова, «Велика перерва» за участі Валентини Тализіної.

Також перевірка стосується й інших фільмів, де грають актори, яких вважають прибічниками кремлівської агресії: «Карнавал», «Пірати ХХ століття», «Огарьова, 6», «Сім наречених єфрейтора Збруєва», «Любов і голуби», «Москва сльозам не вірить», «Собаче серце», «Маленька Віра», «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика», «Гараж» і «Службовий роман».

Ліцензіат надав чинні прокатні посвідчення Держкіно на трансляцію цих фільмів.

«Нацрада застосовує санкції у разі порушення закону або умов ліцензії. А згідно законодавства не дозволяється трансляція фільмів, де учасниками є особи, внесені до згаданого переліку», – зазначив член Нацради Максим Онопрієнко. Саме тому регулятор вважає це порушенням.

Максим Онопрієнко посилався на постанову Верховного суду, де є правова колізія між законом «Про телебачення та радіомовлення» та законом «Про кіноматографію» щодо фільмів, вироблених до 1991 року, де учасниками є згадані особи. Адже перший закон це забороняє, а другий дозволяє. Держкіно, яке надає перевагу закону «Про кіноматографію», такі посвідчення надає.

А Нацрада, керуючись законом «Про телебачення та радіомовлення», розглядає це як порушення. З огляду на колізію він наголосив на потребі внесення змін у законодавство, а зафіксовані порушення запропонував взяти до відома. Інші члени Нацради підтримали це рішення.

Члени Нацради зобов'язали канал «Інтер» більше не показувати фільми за участі згаданих осіб, інакше регулятор розглядатиме надалі це як порушення.

«Ми будемо продовжувати моніторити, керуватись профільним законом, і якщо телеканал буде продовжувати показувати ці фільми, то це вже буде невиконання рішення Національної ради», - підкреслив Максим Онопрієнко.

Ілюстрація: «Інтер»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY