detector.media
25.11.2021 11:35
Нацрада призначила нові перевірки каналам Мураєва через звернення «Детектора медіа»
Нацрада призначила нові перевірки каналам Мураєва через звернення «Детектора медіа»
Моніторинг регулятора зафіксував ознаки порушення в ефірі, де гостем був Євген Мураєв.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення призначила нові перевірки каналам «Наш» та «Максі ТВ» (юридичні особи ТОВ «Наш 365» та ТОВ «Наша Прага»). Такі рішення регулятор прийняв на засіданні 25 листопада.

Нацрада отримала звернення ГО «Детектор медіа» щодо трансляції програми «Важливо», під час якої гість ефіру Євген Мураєв поширив расистські висловлювання. За словами члена регулятора Максима Онопрієнка, був проведений моніторинг, який зафіксував в ефірі каналу «Наш» ознаки расистської дискримінації у словах Мураєва.

При цьому ведучі, за його словами, не намагались збалансувати однобічність позиції гостя. А трансляція у записі зробила «мову ворожнечі повторною».

Нацрада вважає, що трансляція передачі «Важливо» у тому форматі, як вона відбулася 1 і 2 вересня цього року, містить ознаки порушення компаніями абзацу четвертого частини другої статті 6 і пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Цими нормами встановлена заборона на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, а також обов’язок дотримуватися законодавства України і вимог ліцензії.

Євген Мураєв сфокусувався на негативних, на його думку, наслідках приєднання до ЄС. Він, зокрема, використав слово «чорний» як негативну характеристику міста Париж, маючи на увазі частину населення французької столиці, яке етнічно походить з африканського континенту.

«Такі висловлювання є проявом расизму. Їх використання як критерію оцінки для осіб чи групи осіб можна вважати проявом презирства, приниження і зверхнього стереотипного уявлення щодо них в контексті етнічного походження цих людей. Крім того, слова цього політика щодо мусульман і їхньої приналежності до світового тероризму дають змогу простежити стигматизацію чи стереотипізацію. Така безпосередня пов’язаність встановлює прямий зв’язок між належністю до певної релігії і терористичними діями», - вважають у Нацраді.

Саме тому на підставі звернення «Детектора медіа» та результатів моніторингу Нацрада вирішила провести позапланову перевірку каналу «Наш» з 10 по 24 грудня.

Щодо каналу «Максі ТВ», Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що канал не усунув раніше зафіксовані порушення.

Нагадаємо, на засіданні 4 листопада Нацрада після розгляду чергової перевірки вирішила вчетверте просити суд анулювати ліцензію каналу «Наш». Також штраф від регулятора за ефір з Оленою Бондаренко отримав ще один канал Євгена Мураєва – «Максі ТВ».

Фото: канал НАШ/Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY