detector.media
24.11.2021 20:52
Антивакцинатора Остапа Стахіва залишили у СІЗО на два місяці
Антивакцинатора Остапа Стахіва залишили у СІЗО на два місяці
Втім, він може вийти на свободу, якщо внесе 998,8 тисяч грн застави.

Львівський апеляційний суд залишив під вартою антивакцинатора Остапа Стахіва, якого підозрюють у замаху на повалення конституційного ладу, на два місці з можливістю внести заставу розміром у 998,8 тис грн.

Відповідне рішення прийняв суддя Ігор Галапац під час засідання 24 листопада. Про це пише Zahid.net.

Близько 20 прихильників Стахіва прийшли до суду підтримати його. Адвокат Стахіва Михайло Магарський попросив суд змінити запобіжний захід своєму підзахисному на домашній арешт. Але потім попросив відпустити Стахіва й заявив, що умови його утримання – це «катування».

Фото: Zahid.net

Стахів розповів, що СБУ досі його не допитала у кримінальній справі. Також він розповів, що СБУ начебто «виводила його у ліс біля Сколе і намагалась залякати». За його словами, його утримують в маленькій камері з протягом та погано годують. Крім того, він сказав, що з 19 листопада тримає голодування.

Офіс Генеральної прокурорки стверджує, що «на початку листопада 2021 року чоловік організував і очолив мітинг у Києві, в якому брали участь понад 3 000 людей». Прокурор Георгій Зенін попросив не задовільняти клопотання адвоката Стахіва, нагадавши, як підозрюваний не прийшов на перше судове засідання у своїй справі, бо переховувався в лікарні на Закарпатті.

У відповідь на це Стахів сказав, що він в принципі не може переховуватись, оскільки займається громадянською діяльністю й веде ютуб-канал.

«Я записую по 3-4 відео щодня, як я можу переховуватися», – передають його слова «Ґрати».

Стахіва утримуватимуть під вартою до 16 січня 2022 року. Або він може вийти на свободу, внісши 998,8 тис грн застави.

Стахів та його адвокати після закінчення засідання відмовились від коментування.

Нагадаємо, що 16 листопада СБУ провела обшуки у львівському помешканні Стахіва, пізніше йому повідомили підозру. У пресцентрі СБУ повідомили, що у Львівській області спецслужба заблокувала антиукраїнську мережу, яка під кураторством Росії розробляла плани захоплення влади.

Остап Стахів став відомим на початку пандемії коронавірусу, коли публічно на своїх сторінках у соцмережах заявляв, що ковіду не існує, а пандемія – це вигадка. Також Стахів поширює фейки про вакцинацію та різні теорії «всесвітньої змови». 

Крім цього, Стахів організовує пікети противників вакцинації і збирає гроші для своїх акцій, називаючи себе керівником незареєстрованої організації «Права людини».

На початку листопада 2021 року депутати Львівської міської ради та низка нардепів Верховної Ради написали до СБУ звернення через антивакцинаторську діяльність  Стахіва.

На думку депутата Львівської міськради від «Голосу» Ігоря Шолтиса, Стахів своїми акціями та заявами порушує статті Кримінального кодексу України, які стосуються громадського порядку. Також Шолтис вважає, що дії Стахіва можуть координуватися спецслужбами Росії.

Перше засідання у справі Стахіва мало відбутись 17 листопада, але адвокат Стахіва заявив, що його клієнт перебуває в лікарні у місті Свалява на Закарпатті і не може явитись на суд.

Суд не зміг обрати Стахіву запобіжний захід без його присутності і дозволив правоохоронцям примусово привезти Стахіва на слухання 18 листопада, якщо це дозволять лікарі.

У Свалявській лікарні Zaxid.net повідомили, що Стахів скаржився на проблеми із серцем і заплатив 4 тис грн за усі необхідні обстеження. Надати інформацію про результати обстеження головний лікар відмовився.

Увечері 17 листопада працівники СБУ забрали Стахіва з лікарні, щоб примусово доставити на суд для обрання запобіжного заходу.

Фото: ВВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY