detector.media
22.11.2021 18:51
Лукашенко в інтерв’ю ВВС вперше визнав катування протестувальників на Окрестіна
Лукашенко в інтерв’ю ВВС вперше визнав катування протестувальників на Окрестіна
Ще два місяці тому в інтерв’ю CNN він називав звинувачення в катуванні протестувальників «фейком».

В ексклюзивному інтерв’ю ВВС самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вперше визнав, що силовики застосовували тортури до затриманих після виборів 2020 року протестувальників та протестувальниць.

Про насилля з боку силовиків спитав журналіст Стів Розенберг. Лукашенко відповів, що «визнає» їх, але замість слів «тортури» чи «катування» сказав, що вони «отримували».

«І на Окрестіна (комплекс місць позбавлення волі в Мінську, куди масово звозили затриманих після виборів і протестів 2020 року – ДМ) отримували там… Побиту міліцію ви не показуєте… Ви тільки бійців з Окрестіна показуєте, що вони були побиті», – сказав він. 

Раніше Лукашенко та його апарат заперечували катування затриманих. Ще в жовтні цього року в інтерв’ю CNN він стверджував, що ніяких катувань не було, а правозахисні організації говорять неправду

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» 29 липня повідомила про запуск платформи з питань фізичної безпеки, кібербезпеки та професійної практики для журналістів.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by. Обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів.

Загалом було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY