detector.media
22.11.2021 09:18
Росія готується до нового нападу на Україну в січні-лютому – ГУР
Росія готується до нового нападу на Україну в січні-лютому – ГУР
Очільник ГУР Кирило Буданов заперечив припущення, що Росію може зупинити зимова погода: «Це не проблема для нас чи росіян».

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

В інтерв'ю виданню Military Times Буданов заявив, що в оцінці часу ймовірного нападу дані розвідки України збігаються з даними розвідки США.

Нове російське вторгнення може охоплювати авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі і обмежене вторгнення з території Білорусі.

Керівник ГУР зазначив, Росія систематично нарощує кількість військ в окупованому Криму, а також розміщує ракетні системи малої дальності біля кордонів України. Зараз біля кордонів України Кремль зосередив понад 92 тисячі військовослужбовців.

Буданов заперечив припущення, що Росію може зупинити зимова погода: «Це не проблема для нас чи росіян».

Очільник ГУР вважає, що Росія спочатку може спробувати дестабілізувати Україну за допомогою «психологічних спецоперацій». У цьому контексті Буданов згадав акції протесту антивакцинаторів чи «Вагнергейт». Також Росія може використовувати економічні та енергетичні проблеми.

«Росіяни хочуть зробити ситуацію всередині країни дедалі більш небезпечною та важкою і примусити нас міняти владу. Якщо вони не зможуть цього зробити, то війська зроблять свою роботу», – каже Буданов.

На думку Буданова, США могли б допомогти стримати подальшу російську агресію за рахунок додаткової військової допомоги і посилення дипломатичного та економічного тиску на Кремль.

«У жодної країни, крім України, немає відкритої війни з Росією. А у нас вже така війна сім років. Ось чому ми впевнені, що США повинні дати нам все, чого ми не отримували раніше. І прямо зараз. Зараз для цього вдалий час. Тому що після цього може бути дуже пізно», – резюмував Буданов.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав заяви про підготовку Кремлем нового вторгнення до України «істерикою».

«Звинувачують нас у якійсь незвичайній військовій активності на нашій території ті, хто пригнав свої збройні сили через океан. Тобто Сполучені Штати Америки», – заявив Пєсков.

На його думку, «Україна домагається силового вирішення конфлікту на Донбасі».

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями». 

Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало повідомлення американських ЗМІ, заявивши, що додаткове перекидання російських підрозділів до державного кордону з Україною не зафіксовано.

Секретар РНБО Олексій Данілов назвав публікації The Washington Post та Politico щодо стягування військ РФ «свідомою дезінформацією всього суспільства».

Однак канал CNN повідомив, що директор ЦРУ Вільям Бернс, який на початку листопада відвідав Москву, попередив російське керівництво про пильну увагу США до пересування російських військ поблизу українського кордону.

За даними журналістів, Бернс застеріг Кремль від можливих намірів провести будь-які наступальні операції проти України, а після зустрічей у Росії директор ЦРУ зателефонував президентові України Володимиру Зеленському. 4 листопада до Києва було направлено високопоставленого співробітника Держдепу. 

У Пентагоні заявили, що уважно стежать за переміщенням військ РФ біля кордонів України.

10 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України.

Фото: Минобороны России/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY