detector.media
Наталія Данькова
20.11.2021 11:00
Три кейси регіональних онлайн-медіа, які знайшли рецепт редакційної незалежності
Три кейси регіональних онлайн-медіа, які знайшли рецепт редакційної незалежності
Черкаське та слов’янське онлайн-видання, а також волинська мережа локальних сайтів вийшли за межі традиційних бізнес-моделей, аби жити без грошей політиків і олігархів.

5–6 листопада 2021 року в мішаному онлайн- / офлайн-режимі відбувся сьомий «Донбас медіа форум». «Детектор медіа» відстежував усі дискусії форуму та продовжує публікувати короткий виклад тих із них, які ми вважаємо найважливішими та найцікавішими. Відеозаписи дискусій можна переглянути на фейсбук-сторінці Донецького інституту інформації.

Незалежним онлайн-медіа в Україні важко — особливо в регіонах. Утім є приклади, коли якісні медіапроєкти не лише виживають, а й добре живуть, заробляючи собі на прожиття та розвиток. Епідемія коронавірусної хвороби змусила їх урізноманітнити способи заробітку. Своїми історіями на «Донбас медіа форум» поділилися представники трьох таких видань — із Черкас, Волині й Донеччини.

Журналістські розслідування як мотивація для інвестора

Історія видання «18000» («Вісімнадцять три нулі») почалася 2019 року. Тоді група журналістів, яка звільнилася з місцевого видання «Інфоміст» через конфлікт із власником, вирішила заснувати власне медіа й звернулася до громадської спілки Cherkasy IT Cluster. «Ми прийшли із презентацією бюджету й формату. Вони в нас повірили, допомогли створити сайт, інвестували для старту, — розповідає головна редакторка та співзасновниця "18000" Єлєна Щепак. — Частина компаній знала, хто ми, адже наша команда — єдині розслідувачі в області». Громадська спілка бачила у проєкті вагому соціальну складову. Умовою співпраці з боку журналістів було невтручання в редакційну політику.

Наразі 60 % фінансування «18000» дає Cherkasy IT Cluster, до якого входить кільканадцять ІТ-компаній. Щороку видання звітує й затверджує в інвесторів бюджет на наступний рік. Бюджет незмінний; тим часом витрати видання зростають, адже відкриваються нові напрямки, розширюється команда — починали з трьох людей, а зараз уже семеро.

«Це додаткові витрати, але ми не беремо на них гроші в інвесторів, а шукаємо гранти, рекламу, просимо пожертв читачів», — розповідає Єлєна. У травні видання запустило проєкт власних журналістських розслідувань на «UA: Черкасах». За словами Єлєни Щепак, «18000» — єдине видання в Черкасах, яке не бере грошей у політиків.

Рецепт пончика за 50 гривень

Компанія CID Media Group виросла з луцької газети «Сім’я і дім». Згодом цю абревіатуру стали розшифровувати як Community Information Development («Інформаційний розвиток громад»). Компанія володіє мережею «Район.in.ua», що має кілька десятків локальних видань у Волинській, Рівненській та інших областях, а також кілька тематичних — про бізнес, історію, спорт — і радіостанцію.

«Ми продавали газету, й усе було зрозуміло: читачі купують газету, читають, тираж росте», — розповідає керівниця компанії Наталія Пахайчук. Із переходом в онлайн ситуація змінилась: аудиторія вже не платила за доступ до контенту. Головне джерело доходів «Районів» — реклама, проте з 2019 року компанія почала активніше шукати інші джерела, зокрема нестандартні.

Видання почало заробляти, проводячи екскурсії. «У групі, де зібрані амбасадори бренду — “Друзі Району”, — ми запропонували поїздку, організували маршрут і гідів. Людям сподобалось, і за карантинне літо ми їздили тричі. Люди готові підтримувати редакцію, лише варто правильно з ними про це говорити», — розповідає Наталія Пахайчук.

Ще одним прикладом творення спільноти став запуск видання «Район. Історія». «В нас був історичний контент, який ми витягли із тридцяти наших сайтів і почали використовувати, — розповідає Наталія. — Людям подобався цей контент. Ми помітили, що люди готові співтворити медіа, брати в ньому участь. Їм подобається усвідомлювати, що завдяки їм медіа є незалежним». Гроші на запуск «Району. Історії» зібрали на спільнокоштом. Зараз триває вже другий спільнокошт — на розвиток видання «Район. Культура». Також медіагрупа щороку проводить West Media Forum, що допомагає розширити не лише власні професійні горизонти, а й поповнити команду «Районів».

Компанія експериментує з різними способами залучення людей у спільноту. Деякі з них працюють, деякі ні. Зараз, за словами Наталії, «люди готові заплатити 50 гривень за легендарний секретний рецепт світязького пончика».

За чотири місяці вийшли на самоокупність

Сайт «6262» стартував у 2014 році, коли Слов’янськ звільнили від російської окупації. Головний редактор видання Валерій Гармаш згадує, що тоді частина локальних медіа не працювала, й місто залишилося фактично без місцевих новин.

«Ми запускали проєкт як соціальний. Я вирішив рік фінансувати його із власних грошей. Але на четвертий місяць ми вийшли на самоокупність, а за рік уже були медіа №1 у місті, — розповідає Валерій. — За два місяці ми купили окремий офіс. Зараз маємо цілий медіахолдинг».

Від самого початку він вибудовував поруч із медіа бізнес-структуру під назвою «Має сенс». Зараз компанія має чотири напрямки: новинний майданчик, продакшен-студія, контент-агентство й сейлзхаус, який продає рекламу й у виданні, і в інших медіа. Водночас є й громадська організація «Має сенс», яка вже виконала кілька грантових проєктів.

Холдинг виробляє й поширює контент для бізнесу, а якісне медіа є своєрідною «вітриною», що показує його можливості. «Якщо ми зробили найкраще медіа в регіоні, то хіба ми для вас не зробимо найкращий контент?» — пояснює Валерій. Про неможливість впливу рекламодавців на редакційну політику він домовляється на самому початку співпраці, й вони на це погоджуються.

Також «Має сенс» запускає свій проєкт підтримки регіональних видань і намагатиметься допомогти різним медіа на Донеччині, Луганщині й Харківщині заробляти на життя. «Протягом року ми переглядатимемо роботи десяти медіа, вигадуватимемо дієву модель монетизації та знайдемо способи втілити її, аби вона працювала. Це виведе медіа на інший рівень», — каже Валерій Гармаш.

Донорські програми для регіональних медіа

У 2022 році програма USAID Internews оголосить три тематичні конкурси. Про це розказала Тетяна Степикіна, менеджерка програм сходу та півдня України Internews. Перший конкурс оголосять у лютому 2022 року. «Це буде журналістика рішень та журналістика розслідувань. Цей конкурс визначить нових партнерів із цікавим контентом. У конкурсі перевага віддаватиметься виробникам та організаціям, які працюють на сході та на півдні», — сказала Тетяна. Другий конкурс матиме на меті підтримку фінансової стійкості медіа. Він буде зосереджений на підтримці місцевих ЗМІ на сході та півдні. «Ми розглядатимемо інноваційні підходи, мікрокредити, заходи, які об’єднують виробників контенту із зацікавленими сторонами та аудиторією та інші ідеї з доданою вартістю», — додала вона. Третій конкурс — із медіаграмотності та критичного мислення — буде оголошений у серпні 2022 року. Проєкти будуть спрямовані на боротьбу з дезінформацією, освіту тощо і триватимуть у середньому шість місяців.

Олег Пастухов, експерт Фонду розвитку ЗМІ Посольства Сполучених Штатів в Україні, також анонсував проведення тематичних конкурсів для регіональних медіа у 2022 році. Зокрема вони будуть присвячені висвітленню боротьби проти коронавірусної епідемії та вакцинаційній кампанії. «Пріоритети для наших учасників — підвищення рівня журналістської освіти, проведення студентських стажувань, модернізація навчальних теле- і радіостудій. Ці проєкти передбачають не лише закупівлю техніки, а й навчання та практики. Студії, які ми допомагаємо модернізувати, стають продакшенами, й продукт, який там створюється, виходить в ефірі місцевих каналів», — розповів Олег Пастухов. Проєкти, які підтримує посольство США, можуть тривати до року.

Фото: Донбас Медіа Форум

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY