detector.media
19.11.2021 21:45
У студії Шустера залишили порожні стільці для Зеленського і Єрмака. Подоляк каже: запрошення — «фейк»
У студії Шустера залишили порожні стільці для Зеленського і Єрмака. Подоляк каже: запрошення — «фейк»
Програма присвячена операції із захоплення «вагнерівців».

У студії політичного токшоу «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» 19 листопада залишили порожні стільці для президента Володимира Зеленського та керівника його Офісу Андрія Єрмака. Раніше на сторінці програми повідомили, що «з метою об’єктивного висвітлення важливої для країни теми до участі запрошені Президент України Володимир Зеленський та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак». Випуск програми під заголовком «Шпион, выйди вон» присвячений результатам розслідування історії зі зривом спецоперації із захоплення «вагнерівців». В анонсі програми йдеться: «Довгоочікуване розслідування Bellingcat. Хто винен у зриві спецоперації щодо затримання “вагнерівців”?  Чи є при владі ворожі агенти?  Як зелена енергетика стала засобом тиску на свободу слова?»

Окрім Володимира Зеленського і Андрія Єрмака, на ефір не прийшла низка представників влади, заявлених в анонсі.

«Почему не пришла власть, я не знаю, — прокоментував ведучий програми Савік Шустер. — Последний раз, когда власть не приходила, было в далёкие времена, во времена Януковича. Думаю, не пришли, потому что ничего хорошего сказать на эту тему нельзя».

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував запрошення Зеленського і Єрмака до студії «Свободи слова Савіка Шустера», назвавши його «фейком». «Сьогоднішнє запрошення представників влади на ефір – це фейк, хайп. Не дуже віриться, що є бажання реальної свободи слова. Бо якби було, то ефір не модерувався б під чергову емоційну драму в олігархічних інтересах. Виклик на телевізійний килим до олігарха – це, звісно, дуже гучно. Але смішно. Президент, керівник Офісу Президента та будь-яка інша посадова особа за вказівкою олігарха бігати ефірами не будуть. Ці часи вже закінчилися», — йдеться в коментарі Михайла Подоляка.

Радник голови Офісу президента пише, що програма має перетворитися на «чергове кероване судилище». «Олігархічне телебачення – це ж лише про монопольне знущання зі слова. Тому ще раз – просто ні», — йдеться в коментарі Михайла Подоляка.

Зауважмо, що у вересні 2020 року Андрій Єрмак відвідував ефір токшоу «Свобода слова Савіка Шустера», де йшлося про операцію із захоплення «вагнерівців». «Це детективна історія, яка була вигадана від самого початку до кінця. Взято декілька фактів з реальності, додано художні вигадки – і створилася масштабна історія, яка дійсно вражає», – сказав він тоді.

Участь у програмі беруть блогерка й телеведуча Яніна Соколова, блогер і телеведучий Дмитро Гордон, секретар Ради національної безпеки і оборони часів Порошенка Олександр Турчинов, головний редактор онлайн-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов та інші. В ефірі показали інтерв’ю ексначальника Головного управління розвідки Міноборони України Василя Бурби, який нібито керував операцією.

17 листопада Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

У розслідуванні Bellingcat немає згадок про залученість до спецоперації спецслужб інших країн. Згідно з його текстом, операцію реалізовували виключно ГУР Міноборони та СБУ.

Однак у матеріалі Bellingcat також немає жодних згадок про нібито «злив» росіянам інформації про плани провести спецоперацію, про що раніше писали окремі журналісти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY