detector.media
18.11.2021 23:01
ФСБ переплутала операцію української розвідки щодо «вагнерівців» із реальним вербуванням найманців для Сєчіна – Грозєв
ФСБ переплутала операцію української розвідки щодо «вагнерівців» із реальним вербуванням найманців для Сєчіна – Грозєв
Приблизно у той самий час, як українська розвідка «вербувала» «вагнерівців», з російського боку відбувався цілком реальний відбір найманців для іншої операції у Венесуелі.

Журналіст міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв на стрімі «Нової газети» розповів, що один із «вагнерівців», якого українські спецслужби «наймали» для начебто охорони російських активів у Венесуелі, написав своєму куратору у ФСБ детальний звіт про процес вербування.

Він це зробив начебто через те, що був незадоволений умовами своєї роботи й хотів їх покращити – набрані українською розвідкою найманці почали конкурувати за кращі посади у своїх взводах. Але найцікавіше те, розповів Грозєв, що ФСБ переплутала операцію українських спецслужб з іншим реальним вербуванням найманців для охорони активів «Роснефти» у Венесуелі. 

«ФСБ отримала цей звіт. І повністю переплутала цю операцію українських спецслужб із реальною іншою операцією з відправки російських найманців у Венесуелу, імовірно, для реальної охорони активів "Роснефти". Тому вони відповіли найманцям, мовляв, все ок, можете їхати далі», – сказав він.  

Грозєв розповів, що один із найманців особисто в анонімній розмові з ними (що журналісти потім верифікували) розповідав, як він зв’язувався зі своїм куратором із ФСБ і питав, мовляв, як тобі, не пахне смаленим, нормально, можна їхати? І куратор відповів: «Так-так, все ок, два тижні тому була група, яка летіла у Венесуелу, це Сєчін так хоче, можеш їхати».

Нагадаємо, 17 листопада, вийшло розслідування Bellingcat та The Insider про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, які були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, що потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

Влада України спочатку заперечувала підготовку та проведення cпецоперації. Пізніше президент Володимир Зеленський визнав факт її підготовки, однак назвав її «не нашою операцією», вочевидь, натякаючи на причетність до неї спецслужб інших країн.

Детальніше про те, що міститься в розслідуванні Bellingcat, – у матеріалі «Детектора медіа».

Фото: «ТАСС»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY