detector.media
18.11.2021 16:47
«Телебачення Торонто» отримує через Patreon 10 тисяч доларів щомісяця — Роман Вінтонів
«Телебачення Торонто» отримує через Patreon 10 тисяч доларів щомісяця — Роман Вінтонів
Щомісяця «Телебачення Торонто» отримує майже 10 тисяч доларів від 2000 підписників. На виробництво цих коштів не вистачає, і проєкт вдається до рекламних інтеграцій.

Близько п'яти років глядачі програми «#@)₴?$0» не мали жодної можливості підтримати її грошима, розповів Роман Вінтонів, співзасновник YouTube-каналу «Телебачення Торонто» і ведучий, під час вебінару «Цифровий фандрейзинг в Україні». YouTube-канал існує з 2012 року, має 484 тисяч підписників і майже 110 мільйонів переглядів. 

«Ми зібрали аудиторію, яка кілька років у коментарях запитувала, як нас можна підтримати. Коли ми, врешті, відкрили функцію для підтримки, це виглядало, ніби прорвало дамбу. За два чи три місяці ми мали близько 7 тисяч доларів на місяць від підписників. Це була якась неймовірна сума для нас, ми не очікували стільки. Думали, ну окей, тисячі три назбирається. Це було хвилями. Зараз докотилося до 10 тисяч від підписників і тримається», — сказав Роман Вінтонів. Цього все рівно не достатньо, щоби покрити всі витрати на виробництво, тому додатково «Телебачення Торонто» залучає комерційні кошти з рекламних інтеграцій, додав він.

Роман Вінтонів розповів, що робота з платформою Patreon досить складна саме на початку. Потрібно зробити кілька кроків, окрім реєстрації, щоб отримувати донати від підписників. Зокрема відкрити рахунок на Payoneer — посередницькій платформі, на яку Patreon переказує зібрані гроші.

«Ми стикнулися зараз із незручністю: ми не знайшли, як завести Patreon для громадської організації, щоб отримувати пожертви напряму на рахунок юридичної особи, — говорить Роман Вінтонів. — Наш спосіб отримати донати — картка фізичної особи». Він розповів, що гроші від підписників отримує один із членів громадської організації, декларує їх як доходи фізичної особи і сплачує 19,5% податку на них. Близько 10% складає комісія самого Patreon. «Близько 30% [донатів] йде на податки, комісії й інше. Це нас трохи засмучує. Ми з радістю хотіли би зменшити цю історію, але поки що не бачимо як», — розповів Роман Вінтонів.

Співзасновник «Телебачення Торонто» висловив думку, що збирати донати на Patreon легше тим, хто пропонує матеріальний продукт, цінний для підписника. «Ми даємо щотижня взамін контент. Це начебто матеріальна штука, яку наші підписники можуть відчувати. Якщо інші ГО не виробляють якийсь продукт, їм важче. Тому що, очевидно, немає відчуття обміну. У цьому плані нам легше. Цікаво пошукати цей продукт, який вартував би цього обміну. Йдеться не просто про мерч, а й, напевно, про відчуття, що ти причетний до створення чогось більшого», — сказав Роман Вінтонів.

Програма «#@)₴?$0» з Майклом Щуром виходить щонеділі на «UA:Першому», каналі «24» та на hromadske, а також на YouTube-каналі «Телебачення Торонто».

Нагадаємо, «Телебачення Торонто» продало свій мем у вигляді NFT за $2500.

Роман Вінтонів розповідав «Детектору медіа», яка реклама ніколи не з’явиться на каналі «Телебачення Торонто», як потрапляють у команду проєкту та чи справді україномовні блогери не користуються популярністю.

Фото Ольги Закревської

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY