detector.media
18.11.2021 12:53
Лауреатами премії RSF за свободу преси стали Pegasus та журналістки з Китаю і Палестини
Лауреатами премії RSF за свободу преси стали Pegasus та журналістки з Китаю і Палестини
«Репортери без кордонів» з 1992 року нагороджують журналістів або ЗМІ, які зробили значний внесок у захист або просування свободи преси у світі.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) оголосила лауреатів премії за свободу преси 2021 року.

Премією відзначено проєкт Pegasus (у категорії «Вплив»), китайська журналістка Чжан Чжань (у категорії «За мужність»), палестинська журналістка Майдолін Хассона (у категорії «За незалежність»).

RSF щороку нагороджує журналістів або ЗМІ, які зробили значний внесок у захист або просування свободи преси у світі. Премію вручають з 1992 року. Із номінантами 2021 року можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, проєкт Pegasus – це розслідування міжнародного консорціуму з понад 80 журналістів із 17 ЗМІ в 11 різних країнах. На основі витоку інформації з понад 50 000 телефонних номерів, здійсненому шпигунською програмою ізраїльської компанії NSO Group, «Проєкт Пегас» показав, що майже 200 журналістів стали у світі об’єктом стеження з боку урядів – як автократичних, так і демократичних.

Чжан Чжань – юристка, яка стала журналісткою. Вона була першою, хто висвітлював початок пандемії COVID-19 в Ухані. У 2020 році її було засуджено до чотирьох років позбавлення волі за «розпалювання ворожнечі та підбурювання до безладів». На знак протесту проти цієї несправедливості та жорстокого поводження журналістка оголосила голодування, внаслідок чого її закували в кайдани та примусово годували. Її друзі та родина зараз бояться за її життя, а її здоров’я різко погіршилося за останні тижні.

Майдолін Хассона – журналістка, що зазнала переслідувань як ізраїльської, так і палестинської влади за свої критичні репортажі. Вона переїхала до Туреччини та працює на тамтешній телеканал TRT. Вона висвітлювала антиурядові протести в червні 2021 року та стала однією з двох жінок-журналісток, на яких напали та побили палестинські співробітники безпеки.

Фото: rsf.org, twitter.com/rfi

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY