detector.media
18.11.2021 12:01
Нацрада затвердила нові правила для списку адаптованих іноземних каналів
Нацрада затвердила нові правила для списку адаптованих іноземних каналів
Нацрада визначила процедуру подання каналів, підстави вилучення програм із переліку, вимоги до програм іноземних телерадіоорганізацій тощо.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення затвердила «Порядок формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються». Цей регуляторний акт визначає механізм ретрансляції іноземних телеканалів на території України, який передбачений законодавчими нормами. Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 18 листопада.

Документ буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України, а після реєстрації оприлюднено на офіційному сайті Нацради. 

«Задля того, щоб індустрії були зрозумілі порядок, критерії і терміни, ми розробили цей Порядок формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються, і будемо скеровувати його до Мін’юсту на затвердження», – сказав член Нацради Максим Онопрієнко.

Іноземні програми в Україні можуть ретранслюватися за кількох вимог: їхній зміст відповідає вимогам законодавства України, а також Європейської конвенції про транскордонне телебачення; вони внесені до переліку програм, що ретранслюються. Такий перелік затверджує своїм рішенням Національна рада. Зазначені вимоги передбачені статтею 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Новий документ визначає процедуру подання до Національної ради відповідної заяви про внесення іноземного телеканалу  до переліку, вимоги до заяви, процедуру її розгляду Національною радою, підстави та процедуру внесення і вилучення програм із переліку, вимоги до програм іноземних телерадіоорганізацій тощо.

Регулятор вносить телепрограми до переліку, ухвалюючи відповідне рішення на підставі наданих документів і результатів офіційного моніторингу телепрограми. Для проведення моніторингу заявник має забезпечити доступ до телепрограми або її запису обсягом не менше ніж 24 години.

Національна рада аналізує зміст програм іноземного телеканалу і встановлює, чи відповідає він вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і нормам законодавства України.

Національна рада розглядає заяву й ухвалює відповідне рішення упродовж трьох місяців із дня надходження заявних документів.

Крім того, документ визначає, за яких підстав регулятор може відмовити внести іноземний телеканал до Переліку або залишити заяву без розгляду. Також у документі вказано причини вилучення компаній з Переліку.

Нагадаємо, у липні 2021 року перший заступник голови Нацради Валентин Коваль під час засідання запропонував переглянути правила адаптації іноземних каналів, адже наразі в український ефір найчастіше потрапляють російськомовні канали. Тому він вирішив розробити новий варіант правил.

Фото:Sarah Barker/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY