detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
18.11.2021 10:00
«І не просто показав…» Огляд політичних відеоблогів за 8–14 листопада 2021 року
«І не просто показав…» Огляд політичних відеоблогів за 8–14 листопада 2021 року
Скрипін не розуміє, як трактувати жест Лероса, а Казанський зауважує, як росіяни вчергове планують захопити Київ.

Підозра нардепу Гео Леросу за середній палець Володимиру Зеленському стала чи не найбільш обговорюваною темою тижня. Бо неабияк об’єднала противників чинної влади з різних таборів. Тоді як проросійські ютубери не забували і про «вічні» теми на кшталт «принудительной украинизации».

Що покажеш, те й пожнеш

Гарячою темою тижня стало продовження історії нардепа Гео Лероса, який кілька днів тому показав середній палець президенту Зеленському під час виступу з трибуни Верховної Ради. За це парламентар доволі швидко отримав підозру за хуліганство. А потім ще одну — за «наклеп» на брата голови Офісу президента Дениса Єрмака, який начебто хотів торгувати державними посадами. Нагадаємо, Лерос пройшов до Верховної Ради від «Слуги народу», але потім передумав і почав ганити Зеленського та колишніх однопартійців.

Історія із середнім пальцем Лероса очікувано відгукнулася в медійному середовищі. Опоненти влади кинулися всіляко захищати нардепа від «переслідувань». Через це, наприклад, у токшоу «Моя Україна» Матвій Ганапольський ледь не посварився з екснардепом Бориславом Березою, виправдовуючи вчинок молодого опозиціонера.

Захищали Лероса й опозиційні блогери. Чи не найбільше переглядів по темі зібрав «духовний наставник» проросійського крила ютубу Анатолій Шарій. Коментуючи ситуацію, блогер говорить: «Над этим можно было бы посмеяться. Но это происходит всерьез. В Украине, в 21 веке. Под тотальное молчание европейских партнеров». Для яких Україна, певен Шарій — лише «сырьевой придаток». Парадокс, але втручання європейських партнерів в українські неподобства Шарій і його однодумці називають «зовнішнім управлінням» і вважають неприйнятним, а коли партнери вирішили не втручатись і дати українській владі самій розібратись із непристойними жестами в парламенті, — теж не догодили. Певно, забули запитати в Шарія, на що реагувати, а на що — ні.

Підхопили тему й у пулі Порошенка. Блогер Олексій Петров у тематичному відео згадує, скільки разів Зеленський та його «недолугий "Квартал" унижал украинских политиков, власть, украинскую армию… Когда Матвея Ганапольского назвали Ганачешским, им же было смешно». Додаючи, що «этого джинна из бутылки выпустил лично Зеленский. И обратно его хрен, когда засунешь». Тож, мовляв, тепер нічого й на жести Лероса ображатися. Логіка Олексія Петрова теж доволі цікава, адже з неї випливає, що у Верховній Раді діють ті самі стандарти, що і в ефірі гумористичного шоу. А вже ведучому Прямого каналу Ганапольському ображатися на поганий гумор «Кварталу» після того, як в ефірі його каналу були «Зашкварені», гріх.

Говорили про конфлікт Зеленського і Лероса й на каналі Skrypin.ua. «Підписати підозру нардепу може лише генеральний прокурор. Тож цією підозрою можна підтертися», — певен журналіст Данило Яневський. «Лерос не є самостійною політичною фігурою», — додає Роман Скрипін. Але жест нардепа, мовляв, «ніде не кваліфікований». «Ми обговорюємо маячню», — врешті сказав Скрипін, який і сам свого часу показував середнього пальця тодішньому нардепу-регіоналу Володимиру Олійнику.

А от на каналі «Dubina.tv» нагадували, що раніше проти депутатів не порушували справ навіть за бійки, а нині є підозра лише за «фак». Мовляв, за свідченнями депутатів «Євросолідарності», такий самий жест у парламенті колегам показував і «слуга народу» Юрій Камельчук, але й тому минулося. Та і з резонансними ДТП, наприклад, за участю члена монобільшості Олександра Трухіна, говорять на каналі, ДБР так вправно, як із Леросом, не діяло.

Реагував і Сергій Стерненко. Мовляв, «уперше за історію України» маємо підозру за те, що громадянин «показав середній палець». «Президент сам себе принижує такою неадекватною реакцією», — не сумнівається Стерненко, нагадуючи, що і його самого судять за «необхідну самооборону» через те, що влада «ображається, що я їх критикую». Пригадав Сергій Стерненко і те, як сам показував пальця правоохоронцям Одещини, ймовірно, причетним до корупційних оборудок.

Мова розбрату та що роблять за наші податки

Інші теми тижня були менш гарячими, тож деякі блогери штучно підігрівали ситуацію довкола питань, якими можна «розпалювати» вічно. Наприклад, на каналі «Klymenko Time» образилися на мовного омбудсмана Тараса Кременя, який назвав «ворогами України» опонентів українізації. «Данный персонаж — редкий по наглости манипулятор», — говорить блогер каналу Гліб Хоменко. Мовляв, його питають, як бути з тими, хто принципово не вивчає українську «в силу нарушения своих языковых прав», а омбудсман соромить за її незнання. Але ж це не брак знань, маніпулює блогер, а боротьба російськомовних за свої права. Мовляв, «треть граждан Украины не поддерживают языковую политику… на фоне оголтелой промывки мозгов». Ще Хоменко твердить, що українську мову в нас «не от кого защищать». Цікавий це все-таки феномен: проросійські діячі завжди повторюють, що з мовою в Україні проблем нема, але просто використовувати українську в тих сферах, де це передбачає закон, — для них таки проблема.

Блогер із Донецька та член ТКГ Денис Казанський продовжує проросійських діячів різного штибу виводити на чисту воду. Днями згадав про пропагандиста й терориста Захара Прилєпіна, який, мовляв, планує в Україні державний переворот, щоби поставити при владі маріонеток Кремля й перетворити нашу державу на протекторат на кшталт Білорусі. На думку Прилєпіна, не все ж з Україною воювати, можна натомість Київ захопити й «референдум» провести. Слухаючи пропагандиста, Казанський вкотре звертається до проросійських політиків з України: а як вони збираються «налагоджувати діалог» із Росією, якщо там на слуху — подібні діячі?

Блогер та політик Сергій Притула вдарив словом по піару політиків «за наші гроші». У влозі згадував посадовців, які прикрашають об’єкти будівництва плакатами з написами, завдяки кому той чи інший об’єкт зводиться (на кшталт «Великого будівництва» нібито за ініціативою Володимира Зеленського). «Але кожен українець є платником податків», — нагадує Сергій. За які ті самі дороги та будівлі і ремонтуються. Тож одразу піарить законопроєкт нардепа від «Голосу» Романа Лозинського (який має шанси долучитися до анонсованої Сергієм Притулою власної політсили). Документ має на меті маркувати інформаційні борди на подібних об’єктах написами «за кошти платників податків», надрукованими на площі не менше 25% від загального розміру плакату. Аудіопродукція теж має бути відповідно озвучена. Ідея хороша, але питання: хто заплатить за білборди з повідомленнями, що будівництво ведеться коштом платників податків? Поки що, як стверджують ідеологи «Великого будівництва», плакати оплачують підрядники, які ведуть будівництво.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY