detector.media
Гала Скляревська
17.11.2021 17:28
Більшість українців отримує новини з соцмереж та онлайн-видань – дослідження
Більшість українців отримує новини з соцмереж та онлайн-видань – дослідження
Майже половина з них взагалі не дивиться ТБ, щоб отримати новини.

У 2021 році споживання новин через телебачення втратило свої позиції у порівнянні з 2020 роком. У цілому використання традиційних медіа – телебачення, радіо та друкованих видань – систематично зменшується протягом останніх 5 років. Також останні кілька років спостерігається не тільки зростання частки споживачів, які дізнаються новини з інтернету, а й зменшення долі тих, хто використовує два джерела (телебачення та інтернет) одночасно. Так, у 2021 році споживачі новин в онлайн-медіа та соціальних мережах, які не дивляться новини на ТБ, склали 49% аудиторії. Про це свідчать результати дослідження USAID-Internews «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2021»*, яке було презентоване  17 листопада.

Тут і далі клікніть для збільшення інфографіки

Переважна більшість українців споживає новини із соціальних мереж, але найчастіше українці використовують кілька видів медіа. Так, новини дізнаються з соцмереж 63% людей, лише 19% – виключно з них. З телебачення – 48% респондентів і лише 8% – виключно з нього. Інші джерела – радіо та друковані видання – разом використовують лише 20% українців. 

Більшість респондентів отримують новини із загальнонаціональних медіа, а серед друкованих видань спостерігається зворотна ситуація: аудиторія надає перевагу регіональній пресі над національною. Також в цьому році збільшується кількість слухачів регіональних радіостанцій: у порівнянні з минулим роком їхня аудиторія зросла на 4%.

Найбільш популярні загальнонаціональні онлайн-медіа та телебачення – канал «1+1» (66% опитуваних назвали канал серед трьох джерел, де дивляться новини найчастіше) та сайт каналу (24%), найбільш популярним радіо серед українців є «Авторадіо Україна», серед друкованих ЗМІ – «АіФ в Україні».

Загальнонаціональним каналам найбільше віддають перевагу мешканці центральних областей. Регіональні телеканали та радіо найчастіше дивляться та слухають мешканці західних та східних областей. Локальні сайти новин популярні серед мешканців міст із більш ніж 500 тис. осіб населення. На Півдні найбільш високій рівень інтересу до місцевих онлайн-медіа, а регіональні газети рідше за всіх використовують мешканці північних областей. 

За результатами опитування в фокус-групах основною зміною на ринку новин респонденти вважають закриття каналів ZIK, NewsOne, 112. Половина учасників фокус-групових дискусій – глядачів цих каналів – переорієнтувалися на інші із відповідним порядком денним (наприклад, канал «Наш»). Але інша половина не шукає заміну закритим каналам, а збільшує час споживання соціальних мереж та інтернет-сайтів.

Як і минулого року, людей найбільше цікавить інформація про економічну ситуацію, корупцію, пандемію ковіду та політичні новини. При цьому в черговий раз спостерігається втома від новин про війну на Сході, а також від негативних новин в цілому.

Facebook залишається найбільш популярною платформою для новин – хоча б раз на місяць 66% та 65% опитуваних використовує Viber чи Facebook відповідно, з Facebook при цьому отримують новини 43% українців. Але у 2021 році споживачі рідше, ніж у 2020 році, використовували Facebook, YouTube та Viber як для спілкування, так і для споживання новин.

Як зазначають респонденти, серед недоліків використання Facebook – складнощі у керуванні, велика кількість реклами і неправдивих новин, а також затримка в появі новин. Instagram частіше використовує молодь (18-30 частіше, 31-40 рідше) у якості розважального контенту. Але останнім часом Instagram став використовуватися як джерело новин завдяки швидкій подачі інформації. YouTube, на думку респондентів, занадто схожий на телебачення і некорисний для пошуку останніх новин. Telegram продовжує бути популярним каналом інформації майже для всіх вікових груп (окрім 50+). Відзначається підвищений інтерес як до загальнонаціональних, так і до регіональних Telegram-каналів. TikTok використовуть в основному для розважального контенту, а не для новин.

Використання джерел інформації для отримання новин залежить від часу доби і днів тижня: у денний час і в робочі дні новини споживаються «на ходу» («в транспорті», «під час перерви», «на зупинці» тощо), через інтернет (стрічка новин на новинних сайтах, телеканали, які транслюються через YouTube, Telegram-канали), у вечірній час і у вихідні – вдома через ТБ-канали.

З кожним роком кількість користувачів інтернету, які бувають у мережі щодня, зростає. У 2021 році таких 82%, а 97% молодих людей у віці 18-35 років користуються мережею щодня.

*Дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2020 році» було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У липні-серпні 2020 року представники InMind опитали 4000 респондентів у містах із населенням понад 50 тис. осіб у 12 областях України (Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська і Херсонська). Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Завантажити всі результати дослідження можна тут.

Фото: Omar Marques / Getty Images News

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY