detector.media
17.11.2021 15:46
Суд дозволив затримати антивакцинатора Остапа Стахіва
Суд дозволив затримати антивакцинатора Остапа Стахіва
Біля суду зібралися кілька десятків однодумців і противників Стахіва.

У середу, 17 листопада, Галицький районний суд Львова дозволив затримати антивакцинатора Остапа Стахіва, який напередодні отримав підозру через «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади».

Як повідомляє «Радіо Свобода», оскільки Стахів не з’явився на судове засідання, запобіжний захід без його присутності суд не обирав.

Однак, згідно з рішенням суду, Стахіва дозволено затримати за умови наявності дозволу медиків. Раніше його представник у суді надав довідку, що підозрюваний перебуває в одній із лікарень у місті Свалява Закарпатської області.

«Прокуратура подала клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Остапа Стахіва, але він не з’явився у суд. Подано клопотання про затримання цієї особи і доставку його до суду для обрання йому запобіжного заходу, і це виконуватимемо разом із управлінням СБУ», – повідомив прокурор Львівської області Юрій Курач.

Якщо інформація про місце перебування Стахіва підтвердиться і стан його здоров’я, за оцінкою медиків, дозволятиме, то 18 листопада його доставлять у Галицький суд Львова для обрання запобіжного заходу. Якщо ж і завтра Стахів не буде присутній на судовому засіданні, суд перенесуть. 

Лідерові анвакцинаторських акцій загрожує від 5 до 10 років ув’язнення, згідно зі статтею 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). 

Біля Галицького суду, де відбувалося судове засідання, зібралися кілька десятків «однодумців» Стахіва, серед яких більшість організовано приїхала з Херсонської та Чернівецької областей. Як повідомляє кореспондент «Радіо Свобода», координували цю групу особи з Херсонської області.

Також під суд прийшли активісти «Національного корпусу», серед яких були учасники бойових дій на Донбасі. Вони вигукували гасла «Геть кремлівських агентів», «Геть 5-ту колону зі Львова». 

16 листопада СБУ провела обшуки у львівському помешканні Стахіва, пізніше йому повідомили підозру. У пресцентрі СБУ повідомили, що у Львівській області спецслужба заблокувала антиукраїнську мережу, яка під кураторством Росії розробляла плани захоплення влади.

Остап Стахів став відомим на початку пандемії коронавірусу, коли публічно на своїх сторінках у соцмережах заявляв, що ковіду не існує, а пандемія – це вигадка. Також Стахів поширює фейки про вакцинацію та різні теорії «всесвітньої змови». 

Крім цього, Стахів організовує пікети противників вакцинації і збирає гроші для своїх акцій, називаючи себе керівником незареєстрованої організації «Права людини».

На початку листопада 2021 року депутати Львівської міської ради та низка нардепів Верховної Ради написали до СБУ звернення через антивакцинаторську діяльність  Стахіва.

На думку депутата Львівської міськради від «Голосу» Ігоря Шолтиса, Стахів своїми акціями та заявами порушує статті Кримінального кодексу України, які стосуються громадського порядку. Також Шолтис вважає, що дії Стахіва можуть координуватися спецслужбами Росії.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY