detector.media
17.11.2021 11:06
Bellingcat оприлюднить розслідування про «вагнерівців» у середу – Еліот Гіґґінс
Bellingcat оприлюднить розслідування про «вагнерівців» у середу – Еліот Гіґґінс
Еліот Гіґґінс: Я не анонсую точного часу, оскільки ми неминуче його пропустимо, але ми опублікуємо розслідування, щойно воно буде готове.

У середу, 17 листопада, міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднить розслідування щодо затримання в липні 2020 року під Мінськом бойовиків «приватної військової компанії "Вагнер"».

Про це повідомив засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс.

«Наше розслідування "Вагнергейту" має бути оприлюдненим сьогодні, робимо фінальне редагування. Не анонсую точного часу, оскільки ми неминуче його пропустимо, але ми опублікуємо розслідування, щойно все буде готове. Це буде дуже довга текстова версія, а не фільм чи серіал Netflix, як, здається, повідомляли деякі українські засоби інформації. Ми не маємо угоди з Netflix, попри попередні повідомлення»,написав Гіґґінс у твітері.

29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх до РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація Служби безпеки України, яка хотіла виманити російських найманців, що брали участь у бойових діях на Донбасі. 

Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко.

ЗМІ підозрюють, що в найближчому оточенні президента є люди, які могли «злити» цю інформацію противнику. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України заперечують цю інформацію.

9 вересня 2020 року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України відкрити провадження проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака через спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Провадження відкрили за статтями про державну зраду (ст. 111 ККУ) та шпигунство (ст. 114 ККУ). Андрій Єрмак, своєю чергою, назвав відкриття справи «політичним піаром».

6 березня Zn.ua написало, що Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців» у Білорусі в 2020 році. У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова.

Фото: Ars Electronica/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY