detector.media
Гала Скляревська
16.11.2021 17:43
«Вільні медіа»: Прямий і 5 канал не отримують фінансування від фонду Порошенка, а «розраховують на власний ресурс»
«Вільні медіа»: Прямий і 5 канал не отримують фінансування від фонду Порошенка, а «розраховують на власний ресурс»
Новостворений холдинг заперечив, що канали фінансуються з фонду, створеного колишнім власником, і сподівається в майбутньому на інвестиції, ґранти і краудфандинг.

Компанія «Вільні медіа», яка купила у Петра Порошенка Прямий і 5 канал, шукає різні шляхи фінансування телеканалів і не отримуватиме фінансування від колишнього власника та його родини. Про це йдеться у відповіді «Вільних медіа» на запитання «Детектора медіа».

«Менеджмент каналів докладає максимальних зусиль для забезпечення самофінансування каналів. В українських реаліях це завдання не є простим. Найближчим часом холдинг розраховує в першу чергу на власні ресурси та фінансові резерви, — йдеться в повідомленні. — Менеджмент каналів опрацьовує можливі шляхи залучення фінансування для розвитку каналів. Зокрема, ми маємо наміри залучати фінансування і підтримку через краудфандингові платформи, гранти від західних, у тому числі європейських, установ та організацій, що підтримують журналістів та свободу слова, або через залучення сторонніх інвесторів». Нагадаємо, 2020 рік Прямий канал закінчив із збитком 218,7 мільйонів гривень, 5 канал — зі збитком близько 5 мільйонів гривень.

Інформацію, яку «Детектор медіа» отримав із власних джерел, про створений Петром Порошенком спеціальний фонд для фінансування каналів «Вільні медіа» заперечили. «Нам не відомо про створення фонду родини Порошенків для фінансування медіа. Наскільки нам відомо, Благодійний Фонд Петра Порошенка наразі не має такого напрямку діяльності, як підтримка ЗМІ. На жаль, кошти Фонду наразі вкрай необхідні у інших проектах – фонд “викуповує” відомих українських ветеранів, військових, які знаходяться під політичним тиском, та зміцнює обороноздатність України. Ми не розраховуємо на фінансову підтримку Фонду чи інших благодійних програм Петра Порошенка», — йдеться у повідомленні.

У «Вільних медіа» не назвали суму, за яку купили два телеканали, та строк розтермінування: «Сума угоди є конфіденційною, однак можемо зазначити, що вона відповідає ринковій вартості відповідних медіаактивів, визначеній незалежними оцінювачами. Така купівельна ціна має бути сплачена із відстроченням платежу на досить тривалий строк. Такий строк може бути змінений тільки за згодою обох сторін угоди. Сторони будуть дотримуватися досягнутих комерційних домовленостей та умов укладених договорів. У разі, якщо нові власники не виконають зобов'язання зі сплати купівельної ціни, до них буде застосована відповідальність, визначена законодавством». Інформацію джерел «Детектора медіа», що за умовами угоди за десять років, якщо сума не буде сплачена, акції каналів повернуться Петру Порошенку, «Вільні медіа» не підтвердили.

«Ми підкреслюємо, що Петро Порошенко не володіє та не контролює вказані телеканали. При цьому, з метою уникнення двозначностей, а також враховуючи відстрочення сплати купівельної ціни, сторони угоди додатково зафіксували неможливість колишнього власника впливати на редакційну політику телеканалів», — додали у компанії «Вільні медіа».

5 листопада медійники, журналісти, громадські діячі та народні депутати створили новий медіахолдинг «Вільні Медіа», який придбав у Порошенка 100% корпоративних прав каналу Прямий та 5 каналу. Причиною створення медіахолдингу був названий антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський.

Зважаючи на дані Єдиного державного реєстру, розмір статутного капіталу медіагрупи становить 10 000,00 гривень. Співвласниками ТОВ «Вільні медіа» є десятеро людей, які володіють по 9% акцій: Лариса Губіна, Ірина Геращенко, Світлана Глуховська, Володимир Мжельський, Дмитро Жданов, Володимир Ар’єв, Святослав Цеголко, Ірина Фріз, Яна Конотоп та Вікторія Сюмар, а також ТОВ «Телеканал Прямий» та підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «Телерадіокомпанія НБМ» (одна з компаній-власників ліцензії 5 каналу). Ці компанії володіють по 5% акцій. Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, нардепи передали свої акції в управління трудовим колективам компаній.

5 канал має дві юридичні особи, Прямий — одну. До появи ТОВ «Вільні медіа» засновником усіх трьох компаній було ВАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ"», яким, у свою чергу, володів  Петро Порошенко. Коли два канали заснували ТОВ «Вільні медіа», в реєстрі автоматично відобразилося, що кінцевим беніфіціарним власником цього ТОВ є Петро Порошенко. Але після укладення угоди про продаж каналів новому  ТОВ у юридичних осіб каналів також змінився засновник. Тепер підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «Телерадіокомпанія "НБМ"» (одна з юридичних осіб 5-го каналу) належить ТОВ «Вільні медіа»; їм же належить і ТОВ «Телеканал "Прямий"». Інша юридична особа 5-го каналу, ТОВ «Телерадіокомпанія "Експрес-інформ"», належить, у свою чергу, ТОВ «Телерадіокомпанія "НБМ"».

«Така структура володіння відповідає нормам закону, — коментує правниця Валентина Теличенко. – Коли відбувся продаж каналів, то й кінцевий бенефіціар юрособи, засновниками якої є ці канали, змінився. Тепер Порошенко ніяким чином не може впливати ані на "Вільні медіа", ані на телеканали. В принципі, попередній власник каналів міг продати юрособи-засновники будь-кому, і фізичним особам, і юридичним, але тоді б новий власник мав важелі впливу на телеканали. Оскільки сьогодні телеканали фактично належать журналістам, то саме від журналістського сумління та ефективного управління залежить майбутня робота каналів».

Власником Прямого та 5 каналів був народний депутат від «Європейської солідарності», п'ятий президент Петро Порошенко.

Офіційним власником Прямого Порошенко став 18 лютого 2021 року. За словами Порошенка, він викупив Прямий за «великі гроші» через нібито плани влади закрити мовника. Суму угоди Порошенко тоді не уточнив. Кінцевим бенефіціарним власником Прямого стала компанія «Prime Assets Capital», структура якої повністю належить п’ятому президенту. 

Офіс президента заперечив, що РНБО готувала санкції проти Прямого задля закриття мовника.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY