detector.media
15.11.2021 15:21
Справа «вагнерівців»: ТСК каже, що не знайшла доказів витоку інформації, через який зірвалась спецоперація
Справа «вагнерівців»: ТСК каже, що не знайшла доказів витоку інформації, через який зірвалась спецоперація
При цьому комісія встановила «відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування спецоперації з боку будь-якої посадової особи».

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради у справі про затримання бойовиків ПВК «Вагнера» у Мінську не знайшла підтверджень тому, що був витік інформації, через який затримання з боку українських спецслужб вирішили відкласти, і це зрештою зірвало спецоперацію. Про це сказала глава ТСК, народна депутатка Мар'яна Безугла, пише «Суспільне».

За її словами, комісія не встановила, хто ухвалював рішення перенести спецоперацію.

«Наявні дані дають змогу зробити опосередковані висновки, що відбулося відтермінування активного заходу з 25 липня на 30 липня 2020 року. ТСК не вдалося достеменно встановити, хто, на якому рівні в Україні прийняв рішення про відтермінування», – сказала народна депутатка.

Безугла додала, що ТСК встановила «відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи», в тому числі з боку президента Володимира Зеленського. Щодо того, що це міг зробити голова Офісу президента Андрій Єрмак, Мар'яна Безугла сказала, що той не має відповідних повноважень. 

На думку ТСК, правоохоронні органи спрацювали «незадовільно», тому що підготовка документів для екстрадиції бойовиків розпочалася вже після їхнього затримання білоруськими силовиками, що призвело до втрати часу.

Нагадаємо, що 29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх до РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація Служби безпеки України, яка хотіла виманити російських найманців, що брали участь у бойових діях на Донбасі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко.

ЗМІ підозрюють, що в найближчому оточенні президента є люди, які могли «злити» цю інформацію противнику. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України заперечують цю інформацію.

9 вересня 2020 року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України відкрити провадження проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака через спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Провадження відкрили за статтями про державну зраду (ст. 111 ККУ) та шпигунство (ст. 114 ККУ). Андрій Єрмак, своєю чергою, назвав відкриття справи «політичним піаром».

6 березня Zn.ua написало, що Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців» у Білорусі в 2020 році. У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова.

Фото: slovoidilo.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY