detector.media
14.11.2021 14:10
Телеканал «Наш» звернувся по дозвіл на авторські права лише після часткового блокування свого YouTube-каналу – Law Net
Телеканал «Наш» звернувся по дозвіл на авторські права лише після часткового блокування свого YouTube-каналу – Law Net
Телеканал «Наш» стверджує, що його ютуб-канал блокують «недоброзичливці». Натомість юридична компанія Law Net каже, що YouTube заблокував «Наш» через порушення останнім авторських прав.

Українська юридична компанія Law Net звернулась до відеохостингу YouTube зі скаргою на телеканал «Наш» через порушення останнім авторських прав.

«Наш» нібито транслював у своєму ефірі ліцензійний контент, який належить ДП «Укркінохроніка», ДП «Укртелефільм» та режисеру Андрію Приймаченку, без дозволу від правовласників. Про це у коментарі ДМ розповіла партнерка юридичної компанії Law Net, адвокатка Наталія Гнатюк.

Йдеться про відеоматеріали, зокрема пов’язані із катастрофою на Чорнобильській атомній електростанції – «Хроніка важких тижнів», «Наймоторошніша телефонна розмова 20-го століття», «Чорнобиль: Два кольори часу», а також про кадри з кінофільму «Сила позиції», який розповідає про Леоніда Кравчука.

Law Net надсилав YouTube скарги про те, що у контенті, який завантажив телеканал «Наш», незаконно були використані аудіовізуальні твори студій та режисера. Приймаченко раніше розповів, що «перше незаконне використання сталося у 2018 році». З того часу було зафіксовано не одне порушення з боку телеканалу, зазначила Гнатюк. 

Політика відеохостингу передбачає, що після третього «страйку» канал, який порушує правила спільноти платформи, блокується. Зараз, за словами Гнатюк, YouTube-канал телеканалу заблокований через порушення авторських прав. 

Один з векторів діяльності Law Net – захист авторських прав митців. Окрім судового способу захисту, команда застосовує механізми, які надає YouTube, оскільки порушення фіксуються саме на відеохостингу. «Страйки», передбачені YouTube, оформлюються не лише завдяки онлайн-формі на сайті, а й документально – складанням протоколу огляду вебсайту за участі адвоката та висуванням претензії.

За словами Гнатюк, представники телеканалу «Наш» не звертались до правовласників по дозвіл на використання. Лише після часткового блокування ютуб-каналу вони звернулись до Law Net, й компанія надала їм проєкти ліцензійних угод на ті сюжети, де були порушені права. 

«Однак юристи телеканалу були проти тих обсягів прав, які компанія надавала на ці відеоматеріали. Далі представники телеканалу напряму зв’язалися з правовласниками, щоб залагодити ситуацію і дати на підпис угоди, які суперечать правам правовласників», – розповіла адвокатка.

Дозвіл на використання аудіовізуальних творів надається або на весь фільм, або на визначені кадри. Роялті авторам визначається в залежності від кількості використаних хвилин. Юристи телеканалу хотіли отримати права на використання фільмів у повному хронометражі, однак сплативши лише за кілька використаних хвилин. Окрім цього, телеканал прагнув мати права на надання субліцензій на аудіовізуальні твори третім особам. Це суперечить інтересам правовласників, які захищає юридична компанія. 

Гнатюк сказала, що серед можливих подальших кроків – звернення до суду для відшкодування збитків, які були завдані правовласникам аудіовізуальних творів через порушення їхніх авторських прав. 

«Детектор медіа» звернувся до телеканалу «Наш», щоб з’ясувати їхню позицію. Поки що у соціальних мережах телеканалу стверджується, що «"Наш" YouTube-канал атакують. Недоброзичливці намагаються заблокувати його роботу».

Нагадаємо, що 13 листопада засновник студії Peredova Aндрій Приймаченко повідомив «Детектору медіа», що претензії стосуються відеоматеріалів, пов’язаних із катастрофою на Чорнобильській атомній електростанції

За його словами, через порушення авторських прав ютуб-каналу телеканалу «Наш» загрожує повне видалення.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY