detector.media
14.11.2021 10:31
Журналістка «Белсату» Славнікова та її чоловік не вийшли на свободу після 15 діб адмінарешту. Адвоката до неї не пускали
Журналістка «Белсату» Славнікова та її чоловік не вийшли на свободу після 15 діб адмінарешту. Адвоката до неї не пускали
Її та її чоловіка затримали в мінському аеропорту за репости матеріалів у фейсбуці з джерел, визнаних «екстремістськими».

Журналістка та представниця телеканалу «Белсат» Ірина Славнікова та її чоловік Олександр Лойко, затримані в аеропорту 15 діб тому, не вийшли на свободу, хоча скінчився термін їхнього адміністративного арешту.

Про це повідомила «Білоруська асоціація журналістів».

Раніше в телеграм-канал з'явилась інформація, що Ірина Славнікова оголосила голодування через умови утримання. Цю інформацію не вдалось підтвердити, але протягом всього цього часу до неї не пускали адвоката й не передавали передачі через «карантинні обмеження». 

Нагадаємо, що Славнікову та її чоловіка Лойка затримали співробітники КДБ Білорусі 30 жовтня в мінському аеропорту, коли вони повертались з Єгипту. Наступного дня їм присудили 15 днів адміністративного арешту за репости матеріалів у фейсбуці з джерел, які визнані екстремістськими. 

3 листопада МВС Білорусі визнало канал «Белсат» і пов’язані з ним інтернет-ресурси «екстремістським формуванням».

27 липня 2021 року районний суд Гомеля визнав сайт та соцмережі телеканалу «Белсат» «екстремістськими». Підставою для такого рішення стали результати перевірки обласного управління відомства.

Поширення (репост) інформації мовника тягне за собою адміністративну відповідальність, яка карається штрафом або арештом.

У Білорусі десятки незалежних веб-сайтів, корпоративних чатів та інформаційних каналів перебувають у списку «екстремістських», що фактично означає їх заборону.

«Белсат» – білоруськомовний телеканал, створений з ініціативи й за підтримки МЗС Польщі та Польського громадського телебачення. Телеканал працює з грудня 2007 року.

З червня 2021 року «Белсат» доступний для кабельних мереж України на умовах безоплатної ліцензії.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організації і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавторкою книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською».

Фото: БАЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY