detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
14.11.2021 11:00
«Лікарні задихаються». Моніторинг теленовин 25–30 жовтня 2021 року
«Лікарні задихаються». Моніторинг теленовин 25–30 жовтня 2021 року
Однією з топових тем тижня стали проблеми з медичним киснем у ковідних відділеннях. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

У новинах переважали соціальні теми та зведення надзвичайних подій. Політика опинилася аж на третій позиції. Два ключові меседжі: у лікарнях бракує кисню для хворих на коронавірусну інфекцію, а центри вакцинації штурмують, оскільки без щеплення чи аналізів до низки громадських місць доступ обмежений. Додався цього тижня й позитивний інфопривід: «моршинське диво». Так пишномовно новинарі називали успіх містечка на Львівщині, яке взяло участь в експерименті з вакцинації. В результаті в моршинській лікарні не було жодного хворого на коронавірусну хворобу, а всі нечисленні хворі в місті переносили недугу легко. Наприкінці тижня в Харкові сталася резонансна ДТП з підлітком за кермом дорогої автівки. І до цього інциденту уваги були прикуто більше, ніж до іншої резонансної теми, вже політичної — підготовки до виборів міського голови Харкова, які відбулися 31 жовтня. Цього ж дня повторно обирали нардепів в окремих округах Херсонської та Черкаської областей. І фінальні дні цих кампаній висвітлювалися в новинах каналів із вибірки «Детектора медіа» лише точково.

Бракує кисню

Проблеми з постачанням до лікарень медичного кисню, такого потрібного в розпал епідемії, стали наскрізною темою тривожних новин. Напругу підсилювали емоційно, а також маніпуляціями та джинсою. «Українські лікарні задихаються без кисню ...  А в Чернігові два заводи з виробництва кисню раптово пішли на ремонт у розпал епідемії», — повідомили на каналі «Україна» 26 жовтня. «Якщо хтось не надихається і піде у засвіти, це буде чий злочин?» — риторично питав ведучий новин 5 каналу в ефірі 25 жовтня.

27 жовтня в низці випусків повідомляли про екстрену евакуацію пацієнтів із одеської лікарні через брак кисню. «Жахіття з Одеси. Лишень подивіться, ковідних пацієнтів екстрено перевозять з однієї лікарні до іншої, а все тому, що закінчився кисень, а без нього тяжкі хворі можуть померти», — емоційно і з припущеннями розповідали про це на каналі «Україна». Коректніше це подали в новинах «1+1», говорячи словами медиків: «Стан жодного пацієнта під час екстреної евакуації не погіршився. Але про нічну надзвичайну ситуацію медики розповідають крізь сльози. Після напруження та кількості безсонних ночей нерви не витримують».

«Евакуація заради подиху. Цієї ночі в одній із одеських лікарень закінчився... кисень!» — розповідали на «Інтері», включивши до сюжету коментарі місцевих представників «Опозиційної платформи — За життя» Віталія Саутьонкова та Віктора Баранського. Вони нарікали на помилки влади, що не забезпечує медиків необхідним. В обох синхронах не було важливих повідомлень, ексклюзивних даних, свіжих висновків чи бодай рекомендації щодо розв’язання проблеми. 

Цього ж дня на «Інтері» поширили коментар Юлії Тимошенко, яка вимагала скликати засідання Ради національної безпеки і оборони через критичний стан із захворюваністю та забезпеченням лікарень. На каналі «Україна» чотири рази протягом тижня хвалилися, як бізнес власника каналу Ріната Ахметова допомагає забезпечувати українські лікарні киснем. Ці повідомлення виходили на додачу до звичного пакету звітів про благодійність Фонду Ахметова. Йшлося про це і в токшоу

Вийшли й паркетні новини з деклараціями Володимира Зеленського, який просив місцевих чиновників доповідати йому про забезпеченість лікарень киснем, та «засинати і прокидатися» з думками про вакцинацію. Такі повідомлення поширювали на ICTV, СТБ, «Україні», «1+1».

Непомітні вибори

Найактивніше про підготовку до виборів в Україні 31 жовтня інформували на «UA: Першому». Майже не відставали за інтенсивністю, але подавали виборчі новини з дещицею суб’єктивних оцінок та піару на 5 каналі. Точково згадували про вибори на ICTV, «Інтері», «1+1». Тобто для аудиторії каналів «Україна», СТБ та Першого незалежного ніби жодних виборів і не було. У наступному випуску моніторингу йтиметься, як висвітлювали результати виборів.

28 жовтня на Суспільному підбивали підсумки виборчої кампанії в Харкові, де 31 жовтня обирали мера замість померлого Геннадія Кернеса. Спілкувалися з кандидатами від різних політсил, спостерігачами і політкоментаторами.

29 жовтня на ICTV, Суспільному та 5 каналі розповіли про перебіг виборчої кампанії на Черкащині. Там обирали нового нардепа по 197-му округу замість Олександра Скічка, якого з парламенту перевели працювати головою Черкаської обласної адміністрації. У сюжеті  ICTV йшлося, що з-поміж 26 кандидатів найбільше шансів на перемогу мають четверо. При цьому в сюжеті є тільки двоє: Роман Сущенко від «Європейської солідарності» та Владислав Голуб, який був нардепом 8-го скликання, а перед тим очолював місцевий осередок партії Порошенка. Вони скаржилися на брудну кампанію, порівнюючи її з «часами Януковича». Про кандидата від партії влади, який зрештою переміг, у сюжеті не згадували.

Подібна тактика була і в сюжеті 5 каналу, де ключовим кандидатом виглядав Роман Сущенко від «Євросолідарності», на його підтримку в сюжеті висловлювалася й нардепка від цієї ж партії Ніна Южаніна. Сюжет був також наповнений коментарями спостерігачів, які фіксують порушення, і в загальній картині це виглядало як звинувачення влади в нечесній грі. Змоги відповісти на ці звинувачення владі не дали. На «UA: Першому» цього дня розповідали про вибори і на Черкащині, і на Херсонщині, і в Харкові. Розповідали і про владних, і про опозиційних кандидатів, наголошуючи там, де це було доречним, на адміністративній підтримці кандидатів від «Слуги народу» з боку посадовців та президента.

 

Найактивніше про вибори говорили в їхній переддень 30 жовтня. Нагадували про день тиші та спростовували повідомлення, ніби на дільниці в Харкові пускатимуть тільки щеплених від коронавірусу або за наявності документів, що засвідчують відсутність хвороби чи імунітет проти неї. Також розповідали, що на низці дільниць можна бути не лише проголосувати, а й отримати свою дозу вакцини проти COVID-19.

Дайджест найцікавішого про політику

Цінники від Тищенка. Канал «Україна» випустив два матеріали, висміюючи те, як погано нардеп Микола Тищенко орієнтується в актуальних цінах на продукти. «Гречка — по 12, а м'ясо по 20 гривень. Такі зараз ціни на продукти, на думку народного депутата Миколи Тищенка», — йшлося в підводці до сюжету 25 жовтня. Інші нардепи з фракції були краще поінформовані про рівень цін, а пройтися по ринку журналісти «України» вирішили з лідеркою партії «Голос» Кірою Рудик. Наступного дня на «Україні» вийшов сюжет-експеримент із пошуком міфічних продуктів за цінами від Тищенка. Самого «слугу народу» про джерело цін, які він згадував, не спитали.  

«Гонець від Фірташа». На 5 каналі тричі за тиждень згадували про факт із розслідування програми «Схеми» про нібито переговори з представником олігарха Дмитра Фірташа в Офісі президента. Подали й реакцію самого Зеленського, мовляв, ніяких переговорів він не веде і ні про що таке не знає. А підсумували цю історію вже традиційними для вечірніх новин 5 каналу висновками ведучого Віталія Ковача: «Оточення щосили намагається грати короля, а він як в історії з гінцем від Фірташа може і насправді не знати, що там відбувається в інших кабінетах і хто від його імені з ким веде переговори». Також на 5 каналі продовжили переконувати, що «влада фабрикує і тримає в шухляді справи проти Петра Порошенка». Про це йшлося в матеріалі 26 жовтня, побудованому лише на коментарі адвоката Порошенка Іллі Новікова.

«Фашистські загарбники». Канали «ОПЗЖ» цього тижня згадували про 77-му річницю звільнення від нацизму. Найактивніше це робив Перший незалежний. Замість «нацизму» тут уперто говорили про «фашизм», і не про уроки Другої світової, а про «нашу перемогу у Великій Вітчизняній війні». Поширювачами цих наративів були представники «ОПЗЖ»: Анатолій Бурміч, Олександр Качний, Юрій Павленко, Віктор Чорний, Ілля Кива, Сергій Льовочкін, Вадим Рабинович, Юрій Загородній, Артем Марчевськкий, Андрій Лесик і голова молодіжного крила «ОПЗЖ» на Полтавщині Катерина Кива.  А «голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктор Медведчук оголосив про створення українського фронту захисту історичної пам'яті», — проінформували на Першому незалежному.

Дайте Медведчука. 26 жовтня на Першому незалежному поширили таке повідомлення: «В ОРДЛО вимагають повернути Віктора Медведчука до гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську, оскільки хочуть працювати з компетентними переговірниками і навіть готові передати йому або його уповноваженій особі трьох утримуваних жінок». Жодного посилання на конкретні джерела чи імена в новині не дали. Очевидно, що таке повідомлення підсилює суб’єктність самопроголошеної влади на тимчасово окупованій території та піарить самого Медведчука, якому зараз, коли проти нього розслідують кілька кримінальних справ, важливо підкреслити свою незамінність у переговорному процесі. Реакції української влади на «вимогу» в матеріалі не подали (адже якби її з’ясували, довелося б зайвий раз повідомляти глядачам Першого незалежного, що послідовна позиція України — не вести переговорів із російськими проксі, а тільки із самою Росією).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY